Wachowicz nie robi klasycznych placków ziemniaczanych. Zawija je w niezwykłe liście

Placki ziemniaczane w kapuście

Placki ziemniaczane w kapuście - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=TjkC_wftAs0

Lubisz tradycyjne i proste w przygotowania dania kuchni polskiej? Wykopki już za nami, więc to dobry moment, by właśnie teraz przygotować placki ziemniaczane w kapuście. Są one potocznie określane jako poleśniki, a swoją recepturą na nie podzieliła się Ewa Wachowicz.

Placki ziemniaczane w kapuście – dlaczego są takie dobre?

Placki ziemniaczane to przysmak, który cieszy się dużą popularnością wśród dań kuchni polskiej. Przygotowujemy je tradycyjnie lub z pewnymi dodatkami i sosami. Jednak placki ziemniaczane w kapuście to coś niezwykłego i nietypowego, których smak kojarzą tylko nieliczni mieszkańcy naszego kraju. Poleśniki to bowiem tradycyjny przysmak kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego. Ich sekret tkwi w sposobie przygotowania. Placki pieczone są w liściach kapusty, a ich wyjątkowa receptura sięga XIX wieku.

Placki ziemniaczane – Pyszności; Foto Canva.com

W tym wszystkim nieco myląca może być nazwa potrawy. Z naleśnikami jednak nie ma nic wspólnego i zdecydowanie bliżej im do placków ziemniaczanych. Do ich przygotowania wykorzystuje się typowe składniki kuchni góralskiej, czyli ziemniaki i kapustę. Tego typu przysmaków możemy w związku z tym skosztować np. podczas wypoczynku w Beskidzie Śląskim.

Jak przygotować placki ziemniaczane w kapuście?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, sekret tego tradycyjnego śląskiego dania tkwi przede wszystkim w samym sposobie przygotowania. Swoją wyjątkową recepturą podzieliła się z nami popularna polska kucharka, czyli Ewa Wachowicz. Jej przepis na placki ziemniaczane w kapuście powinien sprostać oczekiwaniom każdego miłośnika dań z kuchni polskiej.

Placki ziemniaczane – Pyszności; Foto ricjacynophoto.com / AdobeStock, CC0

Składniki:

  • około 2 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 2 duże jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • liście kapusty, na których będziemy piec nasze poleśniki
  • śmietana.

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane w kapuście przygotujesz w około 30 minut, ale na samym początku musisz zetrzeć ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. Płyn, który powstanie podczas tarcia, należy odcisnąć i następnie do ziemniaków dodajemy startą cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolejny i praktycznie finalny krok to wyrobienie placków i położenie ich na liściach kapusty. Pamiętaj, że każdy liść musi zostać przykryty drugim liściem. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach obracamy placki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.

Placki w kapuście najlepiej smakują z podaną gęstą śmietaną. Ten smak powinien zachwycić każdego. Smacznego!

Wolisz placki ziemniaczane z mięsnym dodatkiem? Zobacz film, prezentujący przepis na wersję z indykiem w rozmiarze XXL:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×