Wirtualna Polska

„Polski burger” na grilla. Czegoś takiego jeszcze nie widzieliście

„Polski burger” na grilla. Czegoś takiego jeszcze nie widzieliście

Polski burger z grilla- Pyszności

Polski burger z mielonym mięsem to przepis na grilla, który pokochasz od pierwszego kęsa. Proste danie zaskakuje smakiem i nietypową formą.

Wirtualna Polska

Sezon na grilla powoli się rozkręca, więc nie ustaję w szukaniu nowych przepisów i zaskakujących pomysłów, które urozmaicą tradycyjne grillowanie. W ostatni weekend na ruszcie obok kiełbasek i karkówki wylądowały domowe burgery z wołowiną i cheddarem. Kojarzą się one przede wszystkim z amerykańską kuchnią, jednak ja postanowiłam przygotować je w polskim wydaniu. Mięso przypomina nieco nasz stary, dobry kotlet mielony. Nie brakuje w nim przypraw i mojej ulubionej natki pietruszki. Ser z kolei znalazł się nie na mięsie, a we wnętrzu bułki. Te odwrócone burgery zrobiły absolutną furorę- moi bliscy jednogłośnie stwierdzili, że to must have tego sezonu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Zobacz również: kaszanka z grilla z jabłkiem i śliwkami. Bliscy krzywili się, dopóki nie spróbowali

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Polski burger

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • musztardy francuskiej
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól/pieprz
  • 3 bułki pszenne
  • 120 g sera cheddar
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Mieloną wołowinę przekładam do miski. Dodaję jajko, drobno posiekaną cebulę, pokrojony ogórek, natkę pietruszki i musztardę francuską. Doprawiam solą oraz pieprzem.

    Polski burger z grilla- Pyszności

    Polski burger z grilla- Pyszności

  2. Dokładnie mieszam całość.
  3. Bułki kroję na pół i ugniatam palcami wnętrze, aby powstało wgłębienie. Wkładam w nie kawałek żółtego sera.

    Polski burger z grilla – Pyszności

    Polski burger z grilla – Pyszności

  4. Następnie przykrywam bułkę przygotowanym wcześniej mięsem mielonym. Przy pomocy noża robię wgłębienia.

    Polski burger z grilla – Pyszności

    Polski burger z grilla – Pyszności

  5. Bułki układam na ruszcie mięsem do dołu. Grilluję do momentu, aż mięso nabierze złoty kolor.
  6. Gotowe burgery polewam ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, majonezowy lub klasyczny ketchup. Podaję od razu po zdjęciu z grilla, gdy po ugryzieniu ser apetycznie rozpływa się na talerz. Opcjonalnie możesz udekorować całość posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.
    Smacznego!

    Polski burger z grilla- Pyszności

    Polski burger z grilla- Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×