Pomarańczowe shoty z galaretki i piwa pszenicznego – super dodatek do zimnego piwa w ciepły dzień!

W tym artykule znajdziesz przepis, jak wykonać shoty z galaretki i piwa pszenicznego, podane na kawałku pomarańczy. Wyglądają naprawdę uroczo!

Doskonale sprawdzą się serwowane samodzielnie lub jako dodatek i ozdoba do zimnego piwa, podczas gorącego dnia czy też meczu piłki nożnej.


Są bardzo proste w wykonaniu. Dokładną instrukcję, krok po kroku, znajdziesz poniżej.
Składniki:


- 6 dużych pomarańczy
- 450 g galaretki pomarańczowej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 1/2 szklanki piwa pszenicznego
Sposób przygotowania:
1. Przetnij każdą pomarańczę na dwie równe części. Za pomocą noża, w każdej połówce wydrąż środek.


2. Wsyp galaretkę w proszku do miski, następnie dodaj 3/4 szklanki gotującej się wody. Cały czas mieszaj. Kiedy galaretka dobrze się rozpuści, dodaj 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie piwo pszeniczne. Dobrze wymieszaj.
3. W dużym naczyniu poukładaj połówki pomarańczy. Następnie do każdej z nich wlej przygotowaną wcześniej mieszankę z galaretką.


4. Włóż naczynie z pomarańczami do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
5. Kiedy galaretka stężeje, wyjmij naczynie. Każdą połówkę pomarańczy przetnij wzdłuż na 3 części.


Możesz podawać je w zwykłej formie lub jako dodatek do zimnego piwa!
Komentarze