Wszyscy robią ogórki kiszone – lecz to kiszone pomidory będą prawdziwym hitem tej jesieni!

Nie ma lepszego sposobu przechowywania warzyw na jesień niż kiszenie. Znamy kiszone ogórki, kapustę i buraki. A co powiesz na…kiszone pomidory? Próbowaliśmy i potwierdzamy: są rewelacyjne!

Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku pomidorki koktajlowe. Możesz użyć też zielonych i żółtych pomidorów: zawierają mniej miąższu, przez co lepiej spiszą się w słoiku. Ja zawsze używam tych pierwszych, bo rewelacyjnie prezentują się później na talerzu.


Przygotuj:
- pomidorki koktajlowe (mniej więcej tyle, ile zmieścisz w 2l pojemniku)
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki soli i 1/4 szklanki cukru
- skórka z 1 cytryny
- garść gałązek świeżego kopru
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- ziele angielskie i liście laurowe



Krok 1: Zagotuj wodę z octem, skórką z cytryny
Dodaj sól i cukier i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Po zagotowaniu schłodź wodę.


Krok 2: Włóż pomidorki do słoika
Pamiętaj, żeby wcześnie je dokładnie umyć. Nakłuj je 1-2 razy wykałaczką.



Krok 3: Dorzuć dodatki


Do pomidorów w słoikach dorzuć dodatki tak, żeby w każdym słoiku znalazła się ich taka sama ilość: czosnek, koper, gorczyca, ziele angielskie i liście laurowe



Krok 4: Zalej słoiki i czekaj
Schłodzoną wodę z octem i przyprawami wlej do słoików tak, żeby całkowicie przykryła pomidorki.
Zostaw słoiki na 5 dni i później delektuj się pysznymi, kiszonymi pomidorami.
A Ty? Jakie kiszonki przygotowujesz w domu?

Komentarze