in

Pomysł na szybki i pyszny obiad, czyli jak zrobić mielone

Mięso mielone zupełnie niesłusznie kojarzy się negatywnie. Mamy i babcie radzą uważać na takie mięso, wskazując na niepewne źródło pochodzenia oraz nie do końca znany skład. Wystarczy jednak nabywać mięso od pewnych dostawców, by cieszyć się nie tylko jego wspaniałym smakiem, ale także łatwością przygotowania i szerokim zastosowaniem w kuchni. Mielone mięso doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe (w postaci kotletów mielonych), ale także jako pyszny dodatek do innych potraw. Paczka mięsa mielonego wystarczy do tego, by w ciągu kilkunastu minut stworzyć przepyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak zrobić mielone.

Pyszne danie w kilka chwil. Mięso mielone w roli głównej

Najbardziej znanym daniem są kotlety mielone. To pomysł na szybki i pyszny obiad – wystarczą młode ziemniaczki, surówka lub ogórek kiszony, odrobina zielenizny i możemy się zajadać. Aby zrobić dobre kotlety z mięsa mielonego, wystarczy niewiele. W misce namocz porwaną na małe kawałki bułkę (w mleku lub wodzie), a mięso mielone przełóż do innej miski. Dodaj do niego jedno jajko, pieprz, sól, maggi, pokrojone lub wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także namoczoną bułkę. Jeśli posiadasz gotową przyprawę do mięsa mielonego, możesz dodać jej do pozostałych składników. Samo mielone jest dość delikatne w smaku, dlatego cała sztuka tkwi w odpowiednim doprawieniu go. Mięso wraz z przyprawami i bułką ugniataj tak długo, aż otrzymasz w miarę gładką i jednolitą masę. Jeśli mięso zbytnio klei się do rąk, dodaj do niego odrobinę wody i wyrabiaj nadal. Czas ugniatania zależy od Ciebie – im jednak będzie dłuższy, tym lepsze w smaku będzie mięso. Teraz wystarczy już tylko uformować średniej wielkości kulki i delikatnie ugnieść je od góry – tak, aby wyglądem przypominały pączka. Obtocz je w bułce tartej i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na każdej ze stron po około 7-10 minut. Zyskasz kotleta miękkiego w środku i z chrupiącą skórką – czy istnieje coś smaczniejszego? W zależności od preferencji, do przypraw możesz dodać także ulubionej zieleniny: majeranku, ziół prowansalskich, tymianku lub bazylii.

jak zrobić mielone

Jak zrobić mielone do spaghetti?

Mięso mielone jest także wspaniałym dodatkiem do spaghetti. Wybraną ilość mięsa wystarczy wrzucić na rozgrzaną patelnię i dodać do niego ulubionych przypraw. Najlepiej smakuje, podobnie jak w przypadku kotletów, z czosnkiem, pieprzem, solą i suszoną zieleniną. Możesz dodać do niego pomidory, pieczarki lub świeżą bazylię. Całość mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Usmażone mięso wystarczy przełożyć na ugotowany makaron spaghetti, udekorować ulubioną zieleniną, a następnie skonsumować ze smakiem. Największą zaletą mięsa mielonego, prócz pysznego smaku, jest szybki czas przygotowania – smażenie na patelni powinno zająć nie więcej, niż 10 minut. W dodatku mielone jest soczyste, a smażenie tego nie niweluje. Z dodatkiem takiego mięsa przygotujesz również pyszne tortille i sałatki. Wszystko zależy od Twojego gustu oraz pomysłów! Mięso mielone to doskonały sposób na pyszny obiad dla wszystkich nawet wtedy, kiedy nie masz czasu na gotowanie.