PrzepisPopcorn karmelowy. Przepis na domowy popcorn. Składniki i wykonanie

Popcorn karmelowy. Przepis na domowy popcorn. Składniki i wykonanie

Popcorn karmelowy. Przepis na domowy popcorn. Składniki i wykonanie
Ewa
25.01.2022 14:57, aktualizacja: 25.01.2022 15:09

Popcorn to coś, co znają i kochają wszyscy. Mamy dla Ciebie pomysł na przygotowanie ziaren kukurydzy w nietypowy sposób. Nie uwierzysz, co możesz z nich zrobić – oto przepis na karmelowy popcorn.

Jak zrobić domowy popcorn?

Popcorn na patelni możesz z łatwością zrobić w swoim domu. Wystarczy kupić surowe ziarna kukurydzy. To lepszy wybór niż kupno gotowych mieszanek do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Po pierwsze, sam decydujesz, jaki smak chcesz. Po drugie, niektóre mają naprawdę kiepski skład. A żeby przygotować dobry popcorn w domu naprawdę nie trzeba wiele!

Przepis na popcorn w domu. Jak zrobić?

Żeby stworzyć szybki i prosty deser jakim jest popcorn nie trzeba dużo. Wystarczy szklanka mleka, popcorn, cukier i masło. W ten sposób stworzysz niesamowity popcorn karmelowy w kilka minut. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli.

Jak zrobić popcorn, żeby smakował jak w kinie? Przepis jest banalnie prosty!

Popcorn – składniki:

  • 1 szklanka ziaren kukurydzy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Wszystkie składniki umieść w głębokiej patelni lub garnku. Wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki i przykryj pokrywką, gdy ziarna zaczną zamieniać się w popcorn. Uprażoną kukurydzę przesyp do miski. Popcorn karmelowy z naszego przepisu możesz zjeść już teraz albo zamienić go w coś jeszcze pyszniejszego!

Jak zrobić popcorn karmelowy w domu?

Popcorn karmelowy – składniki:

  • 60 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka

Na patelnię wsyp cukier i podsmażaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Pamiętaj o mieszaniu! Gdy zamieni się w gęstą, brązową masę – dodaj masło i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj 150 ml mleka i ponownie mieszaj. Zrób to ostrożnie, bo może pryskać. Dodaj resztę mleka ze szklanki, wciąż mieszając. Gdy karmel będzie już wystarczająco gęsty – wlej go do miski z popcornem.

Do karmelu możesz dodać również dwie szczypty soli lub odrobinę cynamonu. Smak będzie jeszcze ciekawszy! Przepis na karmelowy popcorn według naszej receptury sprawdzi się na kążdą okazję.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także