Popcorn karmelowy. Przepis na domowy popcorn. Składniki i wykonanie

Popcorn to coś, co znają i kochają wszyscy. Mamy dla Ciebie pomysł na przygotowanie ziaren kukurydzy w nietypowy sposób. Nie uwierzysz, co możesz z nich zrobić – oto przepis na karmelowy popcorn.

Jak zrobić domowy popcorn?

Popcorn na patelni możesz z łatwością zrobić w swoim domu. Wystarczy kupić surowe ziarna kukurydzy. To lepszy wybór niż kupno gotowych mieszanek do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Po pierwsze, sam decydujesz, jaki smak chcesz. Po drugie, niektóre mają naprawdę kiepski skład. A żeby przygotować dobry popcorn w domu naprawdę nie trzeba wiele!

Przepis na popcorn w domu. Jak zrobić?

Żeby stworzyć szybki i prosty deser jakim jest popcorn nie trzeba dużo. Wystarczy szklanka mleka, popcorn, cukier i masło. W ten sposób stworzysz niesamowity popcorn karmelowy w kilka minut. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli.

Jak zrobić popcorn, żeby smakował jak w kinie? Przepis jest banalnie prosty!

Popcorn – składniki:

  • 1 szklanka ziaren kukurydzy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Wszystkie składniki umieść w głębokiej patelni lub garnku. Wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki i przykryj pokrywką, gdy ziarna zaczną zamieniać się w popcorn. Uprażoną kukurydzę przesyp do miski. Popcorn karmelowy z naszego przepisu możesz zjeść już teraz albo zamienić go w coś jeszcze pyszniejszego!

Jak zrobić popcorn karmelowy w domu?

Popcorn karmelowy – składniki:

  • 60 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka

Na patelnię wsyp cukier i podsmażaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Pamiętaj o mieszaniu! Gdy zamieni się w gęstą, brązową masę – dodaj masło i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj 150 ml mleka i ponownie mieszaj. Zrób to ostrożnie, bo może pryskać. Dodaj resztę mleka ze szklanki, wciąż mieszając. Gdy karmel będzie już wystarczająco gęsty – wlej go do miski z popcornem.

Do karmelu możesz dodać również dwie szczypty soli lub odrobinę cynamonu. Smak będzie jeszcze ciekawszy! Przepis na karmelowy popcorn według naszej receptury sprawdzi się na kążdą okazję.

Gotowy popcorn podziel na 4 miski. Do pierwszej dodaj domowej roboty karmel. Aby go przygotować, połącz na palniku cukier i wodę. Mieszaj do momentu, aż cukier zacznie nabierać brązowego koloru, zdejmij z ognia i dodaj masło, cały czas mieszając aż mieszanka zgęstnieje. I gotowe!

 


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×