Każda gospodyni powinna znać te triki. Nie tylko ułatwiają, ale tez przyspieszają pracę w kuchni
Swoje kulinarne umiejętności udoskonala się całe życie. Podczas gdy kiedyś opierało się to jedynie na babcinych przekazach lub metodzie prób i błędów, dziś można sobie ułatwiać życie. I właśnie po to jest ten artykuł. Zawarliśmy w nim porady dla gospodyń, których przecież nigdy za wiele. Niektóre są naprawdę cudowne.
Szczegóły. Często to właśnie one decydują o efektywności naszej pracy w kuchni. Nie chodzi tu wcale o znajomość skomplikowanych przepisów i śledzenie bieżących trendów kulinarnych. By gotowało nam się lepiej, trzeba przede wszystkim doskonalić proste czynności. Dopiero później wykorzystujemy je podczas poważnego pichcenia.
Jak mawiają najlepsi szefowie kuchni: nie bierz się za gotowanie potraw z trzygwiazdkowych restauracji, póki nie nauczysz się podstaw. Tym razem pomijamy więc kwestie prostych przepisów, a skupimy się na trikach, które ułatwią ci funkcjonowanie w kuchni. A to jak z jazdą na rowerze: kiedy raz ich spróbujesz, te umiejętności pozostaną ci już do końca.
Oto wybrane przez nas najciekawsze porady dla gospodyń, początkujących (i nie tylko!) kucharzy, i wszystkich pasjonatów gotowania.
Porady dla gospodyń
#1 Utrzymuj ostrość noża
Jest to na pierwszy rzut oka banał, ale chodzi tu o kwestię... bezpieczeństwa. Tępy nóż, wbrew pozorom, to sprawca większej ilości wypadków i skaleczeń, niż jego naostrzony odpowiednik. Kiedy nóż jest tępy, podczas krojenia może ,,zmienić tor" nadany mu przez użytkownika i katastrofa gotowa.
#2 Idealne jajko sadzone
Jeśli zastanawiałaś się, skąd bierze się ten cudowny, idealnie okrągły kształt jajka sadzonego z filmów, oto odpowiedź. Zanim umieścisz jajko na patelni, wbij je na... sito. Wodnista część białka spłynie, a ty usmażysz idealnie okrągłe jajko.
#3 Obieranie imbiru
Nieregularny kształt imbiru to udręka podczas jego obierania. Nie rób więc tego nożykiem czy obieraczką. O wiele lepiej sprawdzi się tu... łyżka.
#4 Sos w formie kostek
Jeśli nie zużyłaś jakiegoś sosu do końca, nie wylewaj go. Przecież napracowałaś się nad nim, a to oznacza, że może ci się jeszcze przydać. Zamroź go więc, ale nie w całości, tylko w foremce do kostek lodu. Dzięki temu będziesz mogła go rozmrażać partiami, wedle potrzeby.
#5 Forma do ciasta taka, jaką chcesz
Jeśli twoja forma do ciasta okazała się za duża, możesz samodzielnie nadać jej odpowiedni rozmiar. Zrób to przy pomocy folii aluminiowej. Zegnij jej końce i utwórz z niej ,,dodatkową" ściankę formy.
#6 Próbuj mięsa mielonego
Spokojnie, to nie będzie porada typu: odrobina surowej wieprzowiny czy kurczaka ci nie zaszkodzi. Ile razy zdarzyło ci się nieodpowiednio przyprawić mielone? Przed usmażeniem weź niewielki kawałeczek wyrobionej masy i wsadź go na 15 sekund do mikrofali. Teraz możesz spróbować i - w razie czego - dosypać przypraw.
#7 Do mrożenia używaj vacum
Vacum to urządzenie, które działa na zasadzie pompy próżniowej. Podstawowa wersja nie kosztuje dużo, a mrożenie nabierze dla ciebie nowego znaczenia. Będziesz z tego czerpała same plusy: bezpieczne mrożenie, szybkie rozmrażanie i... dużo miejsca w zamrażarce. Dzięki specjalnym torebkom do vacum zamrozisz sosy, zupy czy mięsa w płaskiej formie.
#8 Uważaj na czosnek
Na koniec coś niezwykle prostego, ale też niezbędnego w asortymencie kulinarnej wiedzy. Jeśli przygotowujesz danie ze smażonym czosnkiem i cebulą, zawsze zacznij od tej drugiej. Czosnek szybko się pali, więc ,,dorzuć" go do cebuli dosłownie na sam koniec.
Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.