Porady12 wskazówek od szefów kuchni z restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelina

12 wskazówek od szefów kuchni z restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelina

12 wskazówek od szefów kuchni z restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelina
Frania
30.07.2018 14:17

Nie wiem jak Ty, ale ja uważam, że w kuchni można codziennie nauczyć się czegoś nowego. Jednocześnie kulinarne triki, potrafią ułatwić wiele czynności. Co więcej, dzięki nim możemy przygotować pyszne dania, na widok których cieknie nam ślinka.

Dziś prezentuje Ci kilkanaście porad szefów kuchni, którzy zostali odznaczeni gwiazdą Michelin. Z pewnością okażą się przydatne ?

#1 Aby uzyskać perfekcyjny smak sosu śmietanowego, tuż przed podaniem dodaj kilka kropel soku z cytryny, zaś do sosów mięsnych kilka kropel octu. Potem dopraw sos odrobiną pieprzu cayenne - Michel Husser z hotelu le Cerf we Francji

Obraz

#2 Zawsze używaj najświeższych i najlepszych składników do jakich masz dostęp -  Yusuke Goto z restauracji Amour w Japonii

Obraz

#3 Gotuj to, co lubisz jeść, a następnie powoli modyfikuj  skład dań, dodając różne składniki. Dzięki temu wzbogacisz swoje menu -  Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

Obraz

#4 Stawiaj na ostre noże. Tępy nóż jest najgorszym wrogiem kucharza - Tommi Tuominen z restauracji Demo w Finlandii

Obraz

#5 Planowanie to połowa sukcesu. Przed przygotowaniem posiłku, zapoznaj się przepisem, aby wiedzieć co dokładnie trzeba zrobić - Tommi Tuominen z restauracji Demo w Finlandii

Obraz

#6 Zawsze marynuj mięso przed gotowaniem, dzięki czemu wzmocnisz smak przygotowywanej potrawy i przyśpieszysz proces gotowania mięsa. Marynata nie musi być skomplikowana, np. białe mięso świetnie marynuje się z  czosnkiem, solą i cytryną. Zaś czerwone mięso z sosem sojowym i ziołami - Michelin Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

Obraz

#7 Wybierając produkty, pamiętaj o występujących sezonach. Rób zakupy na rynku raz w tygodniu. Znajdziesz tu najlepsze składniki, co więcej ceny są proporcjonalne do jakości sprzedawanych produktów - Marc De Passorio z L'Esprit de la Violette we Francji

Obraz

#8 Podczas przygotowywania mięsa na patelni, ważne jest, aby upewnić się, że jest suche, a kawałki tej samej wielkości. Patelnia musi być bardzo gorąca, aby mięso natychmiast zaczęło reagować. Dzięki temu zabiegowi Twoje mięso nabierze złocistego koloru i będziesz cieszyć się cudownym aromatem - Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

Obraz

#9 Zainwestuj pieniądze w najlepsze narzędzia. Kupowanie dobrego sprzętu, takiego jak waga elektroniczna, timer i blender w znacznym stopniu ułatwia sprawne wykonywanie zadań - Tommi Tuominen z restauracji Demo w Finlandii

Obraz

#10 Lepiej przyrządzać mięso na patelni i unikać dodawania tłuszczu (masła lub oleju). Bardzo ważne jest również, aby pozwolić mięsu odpocząć tuż po gotowaniu przez co najmniej 5 minut. Ten zabieg sprawi, że włókna mięsa się "rozluźnią" - Marc De Passorio z L'Esprit de la Violette we Francji

Obraz

#11 W zamrażarce zawsze warto przechowywać cytryny. W razie potrzeby wystarczy dodać ją do przygotowywanej potrawy, dzięki czemu zyska ona świeży i wyrafinowany smak - Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Michelin

Obraz

#12 Świeże zioła nadają świetny smak przygotowanym daniom. I tu pojawia się pewien problem, potrzebujesz tylko odrobiny ziół, a w sklepie możesz kupić je tylko w większej ilości. Jest jednak proste rozwiązanie. Po prostu zamroź zioła, niskie temperatury świetnie zniosą rozmaryn, liście laurowe i tymianek. Świeże zioła możesz przechowywać przez 7 dni w lodówce, wystarczy owinąć je w papierowy ręcznik - Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także