12 wskazówek od szefów kuchni z restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelina

Nie wiem jak Ty, ale ja uważam, że w kuchni można codziennie nauczyć się czegoś nowego. Jednocześnie kulinarne triki, potrafią ułatwić wiele czynności. Co więcej, dzięki nim możemy przygotować pyszne dania, na widok których cieknie nam ślinka.

Dziś prezentuje Ci kilkanaście porad szefów kuchni, którzy zostali odznaczeni gwiazdą Michelin. Z pewnością okażą się przydatne ?

#1 Aby uzyskać perfekcyjny smak sosu śmietanowego, tuż przed podaniem dodaj kilka kropel soku z cytryny, zaś do sosów mięsnych kilka kropel octu. Potem dopraw sos odrobiną pieprzu cayenne – Michel Husser z hotelu le Cerf we Francji

#2 Zawsze używaj najświeższych i najlepszych składników do jakich masz dostęp –  Yusuke Goto z restauracji Amour w Japonii

#3 Gotuj to, co lubisz jeść, a następnie powoli modyfikuj  skład dań, dodając różne składniki. Dzięki temu wzbogacisz swoje menu –  Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

#4 Stawiaj na ostre noże. Tępy nóż jest najgorszym wrogiem kucharza – Tommi Tuominen z restauracji Demo w Finlandii

#5 Planowanie to połowa sukcesu. Przed przygotowaniem posiłku, zapoznaj się przepisem, aby wiedzieć co dokładnie trzeba zrobić – Tommi Tuominen z restauracji Demo w Finlandii

#6 Zawsze marynuj mięso przed gotowaniem, dzięki czemu wzmocnisz smak przygotowywanej potrawy i przyśpieszysz proces gotowania mięsa. Marynata nie musi być skomplikowana, np. białe mięso świetnie marynuje się z  czosnkiem, solą i cytryną. Zaś czerwone mięso z sosem sojowym i ziołami – Michelin Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

#7 Wybierając produkty, pamiętaj o występujących sezonach. Rób zakupy na rynku raz w tygodniu. Znajdziesz tu najlepsze składniki, co więcej ceny są proporcjonalne do jakości sprzedawanych produktów – Marc De Passorio z L’Esprit de la Violette we Francji

#8 Podczas przygotowywania mięsa na patelni, ważne jest, aby upewnić się, że jest suche, a kawałki tej samej wielkości. Patelnia musi być bardzo gorąca, aby mięso natychmiast zaczęło reagować. Dzięki temu zabiegowi Twoje mięso nabierze złocistego koloru i będziesz cieszyć się cudownym aromatem – Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

#9 Zainwestuj pieniądze w najlepsze narzędzia. Kupowanie dobrego sprzętu, takiego jak waga elektroniczna, timer i blender w znacznym stopniu ułatwia sprawne wykonywanie zadań – Tommi Tuominen z restauracji Demo w Finlandii

#10 Lepiej przyrządzać mięso na patelni i unikać dodawania tłuszczu (masła lub oleju). Bardzo ważne jest również, aby pozwolić mięsu odpocząć tuż po gotowaniu przez co najmniej 5 minut. Ten zabieg sprawi, że włókna mięsa się „rozluźnią” – Marc De Passorio z L’Esprit de la Violette we Francji

#11 W zamrażarce zawsze warto przechowywać cytryny. W razie potrzeby wystarczy dodać ją do przygotowywanej potrawy, dzięki czemu zyska ona świeży i wyrafinowany smak – Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Michelin

#12 Świeże zioła nadają świetny smak przygotowanym daniom. I tu pojawia się pewien problem, potrzebujesz tylko odrobiny ziół, a w sklepie możesz kupić je tylko w większej ilości. Jest jednak proste rozwiązanie. Po prostu zamroź zioła, niskie temperatury świetnie zniosą rozmaryn, liście laurowe i tymianek. Świeże zioła możesz przechowywać przez 7 dni w lodówce, wystarczy owinąć je w papierowy ręcznik – Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×