15 kulinarnych trików, które każdego amatora zamienią w mistrza patelni

Proste triki w kuchni, które sprawią, że staniesz się mistrzem! Przydadzą się nie tylko amatorom. Jak uła
1. Zamiast tortilli użyj kapusty lub sałaty
Takie roladki świetnie sprawdzą się w roli przekąsek. Pamiętaj, żeby dodać do nich sos.

2. Krajalnicą do jajek szybko pokroisz pieczarki na równe części

3. Aby śniadanie dłużej pozostało ciepłe, połóż talerz z jedzeniem na garnku, w którym gotowałeś jajka

4. Dzięki butelce skleisz pierożki

5. Sposób na kanapkę z tortilli. Sekret tkwi w jej odpowiednim złożeniu

6. Jak wycisnąć cytrynę?
W owoc wbij szpikulec i ściśnij. Z cytryny wypłynie sok, które nie będzie miał pestek.
7. Zbrylony cukier?
Wsyp go do hermetycznego pojemnika i dołóż skórkę z pomarańczy. Po kilku godzinach cukier znów będzie sypki.

8. Co zrobić żeby awokado nie zbrązowiało?
Umieść awokado wraz z kilkoma plasterkami cebuli w zamkniętym pojemniku oraz schowaj do lodówki. Awokado zachowa zielony kolor przez 2-3 dni.

9. Dzięki łyżce, chochla nie wpadnie do miski czy garnka

10. Jak schłodzić wino?
Do alkoholu dodaj kilka zmrożonych winogron. Po wypiciu wina, otrzymasz dodatkowo smaczne owoce nasączone trunkiem. 😉

11. Cytryny przechowuj w lodówce tylko w misce z wodą
Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

12. Młynek wielofunkcyjny
W młynku możesz rozdrabniać kawę oraz pieprz. Aby produkty nie przeszły niepożądanym zapachem, zmiel odrobinę ryżu.

13. Jeśli nie masz czym związać nóżek kurczaka, wykorzystaj do tego celu boczek

14. Aby uzyskać idealnie okrągłe jajka sadzone, smaż je w krążkach cebuli

15. Zbieraj obierki od warzyw. Z powodzeniem ugotujesz z nich bulion
Możesz go później zamrozić i wykorzystać do przygotowania innych potraw.

Komentarze