15 kulinarnych trików, które każdego amatora zamienią w mistrza patelni
Proste triki w kuchni, które sprawią, że staniesz się mistrzem! Przydadzą się nie tylko amatorom. Jak uła
1. Zamiast tortilli użyj kapusty lub sałaty
Takie roladki świetnie sprawdzą się w roli przekąsek. Pamiętaj, żeby dodać do nich sos.
6. Jak wycisnąć cytrynę?
W owoc wbij szpikulec i ściśnij. Z cytryny wypłynie sok, które nie będzie miał pestek.
7. Zbrylony cukier?
Wsyp go do hermetycznego pojemnika i dołóż skórkę z pomarańczy. Po kilku godzinach cukier znów będzie sypki.
8. Co zrobić żeby awokado nie zbrązowiało?
Umieść awokado wraz z kilkoma plasterkami cebuli w zamkniętym pojemniku oraz schowaj do lodówki. Awokado zachowa zielony kolor przez 2-3 dni.
10. Jak schłodzić wino?
Do alkoholu dodaj kilka zmrożonych winogron. Po wypiciu wina, otrzymasz dodatkowo smaczne owoce nasączone trunkiem. 😉
11. Cytryny przechowuj w lodówce tylko w misce z wodą
Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
12. Młynek wielofunkcyjny
W młynku możesz rozdrabniać kawę oraz pieprz. Aby produkty nie przeszły niepożądanym zapachem, zmiel odrobinę ryżu.
15. Zbieraj obierki od warzyw. Z powodzeniem ugotujesz z nich bulion
Możesz go później zamrozić i wykorzystać do przygotowania innych potraw.