16 trików, dzięki którym staniesz się mistrzem gotowania. #7 czemu wcześniej o tym nie wiedziałam?!

Dzięki tym 16 poradom przekonasz się, że można czerpać radość z gotowania i z przebywania w kuchni. Przecież chodzi o to, aby sobie ułatwiać życie, a nie utrudniać!

1. Zamocz jeżyny w occie i wodzie, aby przedłużyć ich świeżość.

1

2. Przechowuj przekrojone awokado z cebulą – siarka z cebuli zapobiega brązowieniu.

2

3. Przechowuj seler, sałatę i brokuły w folii aluminiowej. Dzięki temu utrzymają świeżość.

3

4. Cebula przechowywana w rajstopach będzie mieć dłuższą datę ważności.

4

5. Makaron namocz przed gotowaniem, a zobaczysz, że zajmie Ci to mniej czasu.

5

6. Masz mało miejsca w kuchni? Zamontuj wysuwaną deskę!

6

7. Użyj papierowego talerza, aby nie zachlapać kuchni podczas przygotowywania ciasta.

7

8. Świeże zioła zalej oliwą w pojemniku do kostek lodu. W razie potrzeby wyciągnij i dodaj do gotowania.

8

9. Do folii, w której jest chleb dołącz kolory, które będą świadczyć o świeżości produktu.

9

10. Jak myć blender? Wlej do niego płyn do naczyń, później wodę, włącz go, następnie zawartość wylej i wypłucz wnętrze wodą.

10

11. Skrytka na pestki.

11

12. Genialne uformowane jajko!

12

13. Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe? Oderwij końcówkę, jeśli jest ciemna to jest niedobre. Jeśli żółta to nadaje się do spożycia.

13

14. Wkładając dwie kromki pieczywa w jeden otwór tostera, sprawisz, że chleb będzie z jednej strony chrupiący, a z drugiej miękki.

14

15. Kładąc drewnianą łyżkę na garnku (gdy coś w nim się gotuje), zapobiegniesz wykipieniu.

15

16. Słodki chlebek z lodów i mąki, który jest bardzo prosty do zrobienia. Przepis znajdziesz tutaj.

16


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×