in

Porady kulinarne, które z pewnością się przydadzą

Zawsze bardzo ceniłam sobie porady kulinarne mojej mamy, babci i teściowej. Dzięki nim nauczyłam się wielu trików, które niejednokrotnie uratowały mój posiłek.

Wiem, że to bardzo cenna wiedza, dlatego dziś pragnę podzielić się z Tobą ważnymi informacjami. W końcu mądrości kulinarnych nigdy za wiele 👍

#1 Idealne jajka sadzone

.

Przydatny okaże się tu pierścień z pokrywki zwykłego słoika. Umieść go na patelni i w środku rozbij jajko.

Jeśli nie masz pod ręką żadnego słoika, zawsze możesz wykorzystać również cebulę (pokrojoną w większe krążki).

#2 Spinacze biurowe również okażą się pomocne

.

Tego typu urządzenia możesz wykorzystywać jako „wsparcie” do przechowywania otwartych opakowań lub butelek w lodówce. To takie proste!

#3 Świeże jajka na dłużej

porady kulinarne świeże jajka

W tym przypadku pomocny okaże się zwykły olej roślinny. Tuż przed włożeniem jajek do lodówki, posmaruj je olejem i to wszystko!

#4 Potrzebujesz tylko kilku kropel soku z cytryny?

porady kulinarne sok z cytryny

Nie oznacza to, że reszta cytrusu musi wylądować w koszu na śmieci. Przy pomocy wykałaczki zrób niewielki otwór w cytrynie i wydobądź tyle soku ile potrzebujesz.

Następnie zaklej otwór i schowaj cytrynę do lodówki.

#5 Co zrobić, aby pomidor nie ześlizgiwał się z kanapki?

porady kulinarne pomidor

Wystarczy podzielić warzywo na cienkie plastry i umieścić je w sakiewce przygotowanej z plasterków szynki. Już nigdy więcej nie będziesz musiała rezygnować z ulubionego warzywa na kanapce, ponieważ nie będzie z niej „zjeżdżał”.

#6 Ekspresowa metoda obierania jajek

porady kulinarne obieranie jajek

Czas na kolejną poradę kulinarną z cyklu jajka. Tym razem dowiesz się jak w szybki i prosty sposób obrać jajka.

Wystarczy, że po ugotowaniu, zrobisz pęknięcie na skorupce jajka i wrzucisz je do zimnej wody, aby całkowicie ostygło. Po takiej kąpieli, pozbędziesz się skorupki w mgnieniu oka!

#7 Idealna rybka z grilla

.
Aby uzyskać taki efekt, wystarczy że umieścisz rybę na grillu na kilku plastrach cytryny. Nie tylko przygotowane danie nabierze cytrusowego smaku, ale też nie będziesz musiała obawiać się, że ryba przyklei się do rusztu.

#8 Deska do krojenia w jednym miejscu

porady kulinarne deska

Jeśli chcesz ustabilizować swoją deskę do krojenia na kuchennym blacie, wykorzystaj poradę z mokrym ręcznikiem papierowym. Wystarczy, że umieścisz go pod deską i problem przestanie istnieć!

#9 Podgrzewanie makaronu w mikrofalówce

.
Jeśli chcesz aby posiłek był równomiernie podgrzany, rozprowadź go wokół zewnętrznych krawędzi talerza. Centrum naczynia powinno zostać puste.

#10 Ukryta funkcja deski do krojenia

porady kulinarne deska do krojenia

Jak się okazuje, wycięcie w desce, które zwykle traktujemy jako uchwyt na rękę, można wykorzystać w zupełnie inny sposób.

Jeśli kroisz coś drobno i nie chcesz aby zawartość deski wylądowała poza miską, użyj omawiane wycięcie w genialny sposób!

#11 Patent na nieposłuszną folię spożywczą

.

Wystarczy, że będziesz przechowywała ją w lodówce, a już nigdy więcej nie będzie się sklejać.

#12 Ostrzenie noża na kubku

.

I na koniec pomysł na ostre noże, które staną się takie dzięki zwykłym kubkom ceramicznym. Odwróć je do góry dnem i przejedź nożem kilka razy.

Jeśli lubisz porady kulinarne, przydatne okażą się również te triki.