Potężny nawóz do ogórków z drożdży, rosną w zastraszającym tempie i dają zdrowe plony

Drożdże na pewno nie raz stosowałeś w kuchni. Wykorzystujemy je do wypieków, ale także możesz zrobić z nich także domowy nawóz do ogórków. Te warzywa nie są łatwe w uprawie, więc taki preparat na pewno będzie pomocny. Przyda się do opryskiwania warzyw przeciwko chorobom grzybowym. Jak go zrobić? Czego będziemy potrzebować? Oto nasze wskazówki i dokładny przepis.

Jak zrobić nawóz z drożdży niefermentowanych?

Przygotuj świeże drożdże ok. 100 g i do tego 10 litrów ciepłej wody. Dokładnie rozdrobnij drożdże i wymieszaj z letnią wodą. Całość odstaw na godzinę. Tak przygotowany nawóz umieść w butelce ze spryskiwaczem, by bez problemu użyć przygotowany preparat. Pamiętaj o tym, by płyn był zimny. Gotowy roztwór po rozcieńczeniu wodą stosujemy do podlewania wszystkich roślin uprawnych, zarówno w domu, jak i ogrodzie.

nawóz do ogórków

Drożdże- Pyszności; Foto: Canva

Nawóz do ogórków z drożdży piekarskich – jak zrobić?

Przygotowanie takiego nawozu trwa trochę dłużej, bo ok. 1 tygodnia. Do jego przygotowania potrzebujemy jedną kostkę drożdży, cukier i wodę. Świeżą kostkę drożdży umieszczamy w dużym naczyniu i zasypujemy szklaną cukru. Po ok. 1-2 godzinach zalewamy całość 10 litrami letniej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do sfermentowania na tydzień. Tak przygotowany roztwór możemy stosować do wszelkiego rodzaju roślin np. ozdobnych czy ogrodowych np. ogórków. Ważne jest to, by jednak nie używać go częściej niż raz na dwa tygodnie.

nawóz do ogórków

Drożdże- Pyszności; Foto: Canva

Czym są drożdże piekarskie i jak działają na rośliny?

Drożdże to bardzo cenny produkt, mają w sobie wiele wartościowych substancji, które pozytywnie wpływają na rozwój roślin i ich wzrost. Preparat stworzone na bazie drożdży wspomagają rozwój ich systemu korzeniowego. Wspierają też rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych, wyniszczając przy tym groźne grzyby chorobotwórcze. Przygotowany preparat na bazie drożdży zawiera dużą ilość witamin. Są to głównie wit. B1,B2,B3, B9 i B6. Dodatkowo znajdziemy tam składniki mineralne. Głównie potas, magnez, fosfor, wapń oraz selen, chrom, sód, cynk i żelazo. Mamy tam też wiele innych ważnych związków organicznych, które dla naszych roślin mogą być bardzo cenne.

Jeśli uda Ci się wyhodować pyszne ogórki, możesz przygotować z nich przetwory na zimę, oto nasz sprawdzony przepis:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×