PrzepisRobiąc powidła, zawsze używam tajnego tricku mojej babci. W życiu nie jadłam lepszych, są niepowtarzalne

Robiąc powidła, zawsze używam tajnego tricku mojej babci. W życiu nie jadłam lepszych, są niepowtarzalne

Powidła śliwkowe bez mieszania - Pyszności: Foto Canva
Powidła śliwkowe bez mieszania - Pyszności: Foto Canva
Paulina
21.09.2022 10:38, aktualizacja: 26.09.2023 12:41

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Wraz z tym coraz niższe temperatury więc szukamy rozwiązania, aby rozgrzać się od środka. Dobrym sposobem będzie zaserwowanie sobie herbaty z dodatkiem pysznych śliwkowych powideł. Warto wykorzystać sezon, kiedy mamy czas na śliwki i w dobry sposób je wykorzystać.

Powidła śliwkowe w żadnym wypadku nie są trudne do zrobienia. Potrzeba nam kilka składników. Główne produkty, czyli cukier i owoce oraz dodatkowo ocet, każdy ma w spiżarce. Dodatek tego ostatniego produktu jest bardzo ważny, aby powidła wyszły idealne. Czemu? Zdradzamy poniżej.

Obraz

Czemu warto dodać ocet do śliwek?

Jak się okazuje, dodatek octu bardzo dobrze sprawdzi się przy przygotowywaniu tego jesienno-zimowego przetworu. Wlewanie octu do śliwek sprawi, że powidła będą mieć śliwkową, wyrazistą barwę. Są też osoby, które zalecaj, by wlać ocet do garnka, by śliwki się nie przypalały, w przypadku przygotowywania powideł bez mieszania.

Przepis na powidła śliwkowe

Śliwki - Pyszności
Śliwki - Pyszności

Składniki:

     
  • 3 kg śliwek
  • około 400 g cukru
  • 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego

Sposób przygotowania:

Na początek myjemy owoce i usuwamy pestki. Tak wydrylowane śliwki wkładamy do dużego garnka. Owoce obsypujemy cukrem i przekładamy je na przemian warstwami. Przygotowane śliwki zakrapiamy octem i odstawiamy w chłodne miejsce na około 6-8 godzin. Po tym czasie ustawiamy nasz garnek na płycie grzewczej i gotujemy przez 4-5 godzin.

Nasze owoce zaczną puszczać sok, a jeśli prawie go nie będzie, przystępujemy do mieszania ich drewnianą łyżką. Nasze powidła już są prawie gotowe, zdejmujemy z palnika, sprawdzamy ich gęstość, jeśli jest taka konieczność, to odlewamy część powstałego soku. Tak przygotowane powidła przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików i zakręcamy.

Teraz czas na pasteryzację. Wkładamy bawełnianą ścierkę do garnka, żeby słoiki nie uderzały o ścianki i układamy na dnie słoiki. Zalewamy wszystko wodą na 3/5 wysokości słoików. Stawiamy na palnik i doprowadzamy wodę do wrzenia. Później jeszcze chwilkę gotujemy przez około 15 minut, aby mieć pewność, że pasteryzacja się udała. Wyjmujemy słoiki, obracamy je dnem do góry i ustawiamy na kuchennym blacie. To koniec, nasze powidła są gotowe.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszny schab ze śliwką krok po kroku. Wspaniale smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej i sosu grzybowego.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także