in

Powrót do dzieciństwa, czyli jak zrobić masło, by smakowało jak u babci

Pamiętasz wakacje u babci na wsi? Prócz słońca, które świeciło jasno i wyraźnie jak nigdzie indziej, zabawy ze zwierzętami na podwórku, kąpieli w krystalicznie czystej, wiejskiej rzece, pamiętasz zapewne smak babcinych potraw. Poranki pachniały świeżym chlebem i owocami, obiad zaś smakował tak, że pamiętasz to do dziś. Śniadanie mogło składać się wyłącznie z chleba z masłem i szklanki mleka i było to najpyszniejsze połączenie. Wszystko było tak dobre, ponieważ wytwarzane było własnoręcznie: z sercem i bez dodatku chemii. Powróć na chwilę do smaków dzieciństwa – sprawdź, jak zrobić masło.

Dlaczego domowe jest lepsze niż gotowe?

Wchodząc do większego sklepu możemy kupić dosłownie wszystko, czego potrzebujemy. Mleko, chleb, masło, dżemy…Zaletą kupowania w sklepach jest dostępność towarów. Największy minus gotowej żywności polega jednak na tym, że jest ona konserwowana. Jak wiadomo, większość konserwantów jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Spożywane w dużych ilościach oraz przez długi czas mogą przyczynić się do przykrych konsekwencji w postaci chorób i niewydolności narządów. Dlatego warto przed włożeniem produktu do koszyka sprawdzać dokładnie składy. Druga kwestia to taka, że produkty ze sklepu nigdy nie dorównają smakiem tym domowym. Podstawowymi składnikami w kuchni są bez wątpienia chleb i masło. Jeśli tęsknisz za smakiem prawdziwego, wiejskiego masła, zrób je sam. Wystarczy do tego odrobina czasu, niewiele składników oraz cierpliwość.

jak zrobić masło

Zrób to sam, czyli jak zrobić masło w domu

Jeśli robisz masło ze śmietany, zwróć uwagę na jej jakość. To właśnie ona odgrywa główną rolę dla walorów smakowych masła. Im śmietana bardziej tłusta, tym lepiej – masło zyska nie tylko wspaniały smak, ale także intensywny kolor. Najlepiej, by była to słodka śmietana wiejska, jednak taka sklepowa także się nada. Im mniej niepotrzebnych składników będzie miała, tym lepiej. Musi mieć także minimum 30 % tłuszczu. Prócz śmietany potrzebować będziesz także wysokiego naczynia i miksera, szczypty soli oraz chwilę cierpliwości. Śmietanę przełóż do naczynia i rozpocznij miksowanie (potrzebne będą końcówki do ubijania). W miarę ubijania powstawać będzie bita śmietana, jednak nie zrażaj się i kontynuuj tą czynność. Po około minucie możesz dodać soli. W trakcie miksowania stopniowo zaczną pojawiać się grudki tłuszczu – to cząsteczki masła. Drugą część stanowić będzie maślanka. Ubijanie skończ wówczas, gdy śmietana podzieli się wyraźnie na dwie części – tłuszcz i wodnistą maślankę. Twoje masło jest prawie gotowe – teraz trzeba tylko oczyścić je z maślanki. Powstałą masę przecedź przez sitko, najlepiej wyłożone gazą i odciśnij masło. Grudkę masła włóż do naczynia z zimną wodą i ugniataj – w ten sposób pozbędziesz się resztek maślanki, zaś zimna woda zapobiegnie rozpuszczeniu się masła. Kiedy woda zmętnieje, wymień ją i powtarzaj czynność tak długo, aż będzie czysta. Teraz możesz już włożyć gotowe masło do maselniczki i cieszyć się jego wspaniałym, domowym smakiem. Podczas wyrobu masła w domu zyskujesz także drugi, pyszny składnik: maślankę. Możesz wykorzystać ją do wypieków, albo po prostu wypić.