×

17 rzeczy, które zrozumie każdy, kto pracował w gastro. To pozostaje w nas na zawsze!

Człowiek może wyjść z gastro, ale gastro z człowieka nigdy nie wyjdzie. Nawet po latach z łezką sentymentu wspominamy lata pracy w restauracji 😉

#1 Dokładnie wiesz, jak złożyć zamówienie

Bez długich namysłów, odpowiednia kolejność: najpierw kawa, potem wielkość. Szybko!

#2 Wzdrygasz się, gdy ktoś mówi „ekspresso”

Tam nie ma ani „ks” ani „x”!

#3 Perfekcyjnie opanowałeś sztuczny uśmiech i kamienną twarz

Zrozumie to każdy pracownik gastro, który nasłuchał się dziwnych pytań swoich klientów.

#4 I jesteś mistrzem sztucznego śmiechu

Żenujące żarty klientów nie są już dla Ciebie problemem. Przydatne nawet w codziennym życiu!

Giphy

#5 Kiedy ktoś Cię obsługuje i niezbyt mu to wychodzi- od razu myślisz, jak zrobiłbyś to na jego miejscu

Giphy

#6 Jednocześnie jesteś nieco bardziej wyrozumiały dla potknięć

Opóźnienie w zamówieniu? Pomyłka w daniu? No cóż, zdarza się nawet najlepszym!

#7 Odwiedziny w restauracji w godzinach szczytu dalej są dla Ciebie stresujące

Prosto w sam środek tabaki- aż zaczynasz się pocić z nerwów.

#8 Doskonale znasz zasadę: „kto nie pali- pilnuje sali”

I zastanawiasz się, jak bardzo gastro potrafi wciągnąć w nałóg 😉

#9 Jesteś mistrzem „small talku”

Miła pogawędka o niczym? Mamy tutaj do czynienia z prawdziwym ekspertem!

#10 Doskonale wiesz, jak zrobić perfekcyjne cappuccino, zgarniać naczynia i zapamiętywać zamówienie

I to w tym samie czasie!

Tenor

#11 Nic nie irytuje Cię tak bardzo, jak madki

Nie, nie matki. Ciepły soczek dla Brajanka? Parzysta liczba frytek, bo Dżessika tak lubi? Ok.

#12 Ta scena dalej napawa Cię lękiem

#13 Zostawiasz napiwki częściej niż inni

Dobrze wiesz, ile wysiłku potrafi kosztować dobry serwis.

#14 Nienawidzisz osób, które rozmawiają przez telefon przy kasie

W restauracji, barze, sklepie… wszędzie irytuje to tak samo!

#15 Nigdy nie przychodzisz do restauracji chwilę przed jej zamknięciem

Po prostu nie. Tego się ludziom nie robi.

Dear Customer

#16 Tęsknisz za darmowym jedzeniem, które przynosiłeś do domu po zakończeniu swojej zmiany

„Za darmo” i od razu smakuje lepiej!

#17 Brakuje Ci atmosfery, głupich żartów i wspólnego śpiewania na kuchni

Dobra ekipa to podstawa. To właśnie ona sprawiała, że chciało się pracować i nawet najgorsza tabaka stawała się lepsza.

Giphy
 

Wybrane dla Ciebie

Kelner nie znał języka polskiego. W restauracji w Gdańsku wybuchła awantura

W jednym z lokali w Gdańsku doszło do konfliktu. Zdenerwowany klient opuścił lokal. Co zrobić, gdy kelner nie zna języka polskiego? Obsługa w restauracji Nie da się ukryć, że kelnerzy w restauracjach odgrywają naprawdę ważną rolę. Nawet jeśli jedzenie jest wybitnie dobre, ale obsługa pozostawia wiele do życzenia, to gość chętnie nie wróci. Od dobrego […]

6 sekretów pracy w gastronomii. Jest trudniej, niż mogłoby się wydawać!

Praca w gastronomii nie należy do najłatwiejszych. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak to wygląda „od kuchni”. Szefowie kuchni i pracownicy restauracji podzielili się sekretami związanymi z branżą kulinarną. O tym mogłeś nie wiedzieć! #1 W restauracji pracuje więcej osób niż myślisz Niestety zarządzanie gastronomią nie jest proste. Praca w restauracji polega […]

Za obiad u Karola Okrasy trzeba słono zapłacić. To jedna z najdroższych restauracji w Polsce

Restauracja Karola Okrasy cieszy się niesłabnącą popularnością, a chętnych na jego potrawy zdecydowanie nie brakuje. Za dania spod ręki mistrza trzeba jednak słono zapłacić. Najdroższa restauracja w Polsce Ceny w restauracjach mogą czasami szokować. Koszty dobrej jakości produktów i wyszkolonego odpowiednio personelu potrafią być wysokie, więc nie można porównywać tego do domowego gotowania.Jeszcze więcej zapłacić […]

Robot zastąpił prawdziwego szefa kuchni. To pierwsze takie miejsce na świecie!

Nie da się ukryć, że XXI wi ek to wiek automatyzacji. Nowoczesne technologie mają ułatwiać nam życie. W pewnej francuskiej restauracji postanowili pójść jednak o krok dalej i szefem kuchni został… robot. Restauracja działa we Francji 80 pizz na godzinę- to dość imponujący wynik, który pozwoli obsłużyć naprawdę dużą ilość gości. Tak szybko przygotowuje placki […]

Restauracja w Poznaniu codziennie zamyka się na pół godziny. Wszystko z troski o pracowników!

Chociaż restauracja „A Nóż Widelec” działa na poznańskim rynku już ponad 10 lat, to dopiero teraz zrobiło się o niej głośno również poza Poznaniem. Wszystko przez niespotykaną decyzję właściciela. Jeden post wywołał lawinę komentarzy 27 maja na profilu „A Nóż Widelec” pojawił się post, który w zabawny sposób informował o zamknięciu kuchni. Od poniedziałku do […]

10 rzeczy, o który warto pamiętać podczas wizyty w restauracji. Przydadzą się nie tylko w czasie obostrzeń

Już niedługo restauracje otworzą swoje ogródki. Mamy nadzieję, że to krok w kierunku do otwarcia całych lokali. Podczas swojej wizyty warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. #1 Jak podzielić rachunek Jeśli chcesz podzielić rachunek- zgłoś to wcześniej kelnerowi. Nie stanowi to najmniejszego problemu, o ile kelner będzie o tym poinformowany wcześniej. Wszystko na spokojnie zliczy […]

zamknij