NewsyNaukowiec upiekł chleb z 4500 letnich drożdży. Efekt był naprawdę niezwykły!

Naukowiec upiekł chleb z 4500 letnich drożdży. Efekt był naprawdę niezwykły!

Naukowiec upiekł chleb z 4500 letnich drożdży. Efekt był naprawdę niezwykły!
Ewa
28.10.2020 10:30

Kto z nas nie kocha chleba? Ciężko wyobrazić sobie życie bez tego wypieku. Mamy różne przepisy, ulubione smaki i dodatki. Ale kiedy za pieczenie zabiera się naukowiec, to nie może być przecież zwyczajnie.

Znany twórca pierwszego Xboxa zabrał się za pieczenie

Seamus Blackley w towarzystwie egiptologa i mikrobiologa udał się do jednego z bostońskich muzeów, żeby zebrać 4500 letnie drożdże ze starożytnej egipskiej ceramiki.

Obraz

Pobrali próbki z pojemników, które prawdopodobnie były używane do wypieku chleba i piwa w starożytnym Egipcie.
Blackley zatrzymał jedną próbkę antycznych drożdży i użył mielonego jęczmienia oraz mąki z pszenicy samopszy aby „obudzić” drożdże. Po tygodniu cierpliwego czekania naukowiec był gotowy do rozpoczęcia pieczenia.

Obraz

Seamus Blackley chciał jak najwierniej odwzorować antyczny przepis

Obraz

Ojciec Xboksa próbował użyć tych samych składników, które starożytni Egipcjanie używali do wypieku chleba.

Obraz
Środek jest lekki i przewiewny, szczególnie jak na bochenek w 100% ze starożytnego zboża. Aromat i smak jest naprawdę niesamowity. Jest inaczej i możesz łatwo to stwierdzić, nawet jeśli nie jesteś fanem chleba. To niesamowicie ekscytujące i jestem tak zdumiony, że zadziałałoSeamus Blackley
Obraz
Obraz

To nie pierwszy eksperyment z odtwarzaniem pradawnych przepisów

W maju 2019 roku naukowcy z izraelskiego Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie uwarzyli piwo z 5000-letnich drożdży, znalezionych na odłamkach ceramiki, które w czasach ledwo pamiętanych były używane jako dzbanki do piwa.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także