PrzepisPrawdziwa bomba witaminowa. Najprostszy sos do makaronu i nie tylko

Prawdziwa bomba witaminowa. Najprostszy sos do makaronu i nie tylko

Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels
Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels
25.05.2023 14:30, aktualizacja: 25.05.2023 14:43

Pesto to idealna pasta, który całkowicie odmienia nie tylko smak, ale i wygląd naszego makaronu. Zielone pesto najczęściej kojarzy nam się z sosem przygotowanym z bazylii, jednak wcale nie musi tak być. Ten zielony sos na bazie innego zaskakującego składnika jest równie pyszny. Podpowiadamy, jak przygotować pesto z pokrzywy.  

Tradycyjne pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Do jego przygotowania używa się marmurowych moździerzy, w których uciera się oliwę, bazylię, parmezan, orzeszki piniowe, czosnek i sól. Na szczęście przygotowanie pesto w domu jest o niebo łatwiejsze.

Zielone pesto – przepis. Ten składnik zaskoczy każdego

Niewiele osób docenia pokrzywę jako składnik potraw, uznając ją za najzwyklejszy chwast. To duży błąd, ponieważ potrafi doskonale urozmaicić smak wielu dań i ma fantastyczne właściwości. Pokrzywa doskonale wzmacnia odporność, przyspiesza chudnięcie, eliminuje wodę z organizmu, ale też doskonale radzi sobie z różnego rodzaju bólem, gojeniem się ran i anemią.

Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels
Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels

Pokrzywa zawiera też kwas foliowy, witaminę C, wapń, żelazo i krzem. Warto zebrać ją w maju, kiedy jest jeszcze młoda, i przygotować z niej pyszne pesto do makaronu.

Pesto z pokrzywy

Składniki: 

  • 4-5 garści liści pokrzywy,
  • 2 łyżki prażonego słonecznika,
  • około 1/3 szklanki oliwy,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • oregano, czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie),
  • ser do posypania.

Sposób przygotowania: 

  1. Liście pokrzywy należy zblanszować, to znaczy zalać wrzątkiem, a następnie zalać zimną wodą.
  2. Jeśli nie kupiliśmy gotowego prażonego słonecznika, musimy uprażyć go na patelni.
  3. Drobno kroimy zblanszowaną wcześniej pokrzywę i dodajemy do niej ząbki czosnku, oliwę i przyprawy — sól, pieprz, oregano, czosnek niedźwiedzi.
  4. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie blendujemy.
  5. Polewamy makaronem sosem, a następnie posypujemy serem. Smacznego!

Z czym je podawać?

Pesto z pokrzywy doskonale będzie komponować się z dowolnym rodzajem makaronu. Zielona pasta może być jednak świetnym dodatkiem do kanapek. Wystarczy kromka świeżego, chrupiącego chleba, by wyczarować pyszne śniadanie.

Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels
Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także