NewsyPrawie nikt nie wie, że młynek do pieprzu ma tak przydatną funkcję. Znany kucharz pokazuje

Prawie nikt nie wie, że młynek do pieprzu ma tak przydatną funkcję. Znany kucharz pokazuje

TikTok/Piotr Ogiński
TikTok/Piotr Ogiński
26.03.2023 15:54

Młynek do pieprzu, nawet ten najprostszy posiada pewną funkcję, o której wiele osób nie miało pojęcia. Internautów zadziwił Piotr Ogiński, tłumacząc, jak za pomocą jednego ruchu wyregulować grubość mielenia przyprawy.

Piotr Ogiński, kucharz znany z telewizyjnych programów kulinarnych i działalności w mediach społecznościowych, w jednym z opublikowanych filmików przedstawił, jaką dodatkową funkcję ma młynek do pieprzu. Każdy na pewno kojarzy metalowy element, wystający zazwyczaj na górze korpusu młynka. Okazuje się, że pokrętełko to nie znajduje się tam dla ozdoby.

Młynek do pieprzu ma umieszczoną u góry korpusu śrubę - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Młynek do pieprzu ma umieszczoną u góry korpusu śrubę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Młynek do pieprzu i jego przydatna funkcja. Jak z niej skorzystać?

Metalowy element służy do regulowania grubości mielenia ziaren przyprawy. Ogiński w łatwy sposób tłumaczy, jak skorzystać z tej funkcji. Po odwróceniu młynka pokrętłem do dołu, zobaczymy mechanizm, odpowiadający za mielenie pieprzu. Następnie trzeba lekko potrząsnąć młynkiem, by pozostałości przyprawy trafiły z powrotem do głównego pojemnika urządzenia. Po tym należy złapać pokrętełko - kręcąc nim zobaczysz, jak zmienia się ustawienie mechanizmów mielących w młynku. Im mocniej zakręcisz metalową śrubę, tym drobniejszy pieprz uzyskasz. Potrzebujesz grubo mielonego, młotkowanego? Wystarczy, że poluzujesz śrubę.

Dlaczego tak ważne jest zwracanie uwagi na grubość zmielenia ziarna pieprzu? Pieprz (w duecie z solą) to  najczęściej używane przyprawy w kuchni. Świeżo zmielona przyprawa nadaje posiłkom wyrazistości i podkreślają ich smak. Warto używać jej do marynat i mięs oraz do posypania np. kanapek czy przekąsek.

Pieprz naturalny przemysłowo mielony, zamknięty przez wiele miesięcy w opakowaniu, traci wiele ze swoich wspaniałych właściwości. Przechowywany zbyt długo - wietrzeje, traci aromat i staje się gorzki, co znacząco wpływa na pogorszenie smaku przygotowywanych dań.

Zobacz także przepis na naleśniki z jajkiem, szynką i żółtym serem. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także