10 produktów, których nie należy wkładać do zamrażarki. Wcale nie wyjdzie im to na dobre

W kuchni dzieje się naprawdę sporo rzeczy. I przy okazji wykorzystujemy całą masę przeróżnych produktów i przypraw. A kiedy zależy nam na wydłużeniu ich żywotności, wkładamy je do zamrażarki.

Niestety nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Jak się okazuje, jest cała masa artykułów, dla których pobyt w ujemnej temperaturze, to nic dobrego.

#1 Awokado

Jeśli chcesz wydłużyć żywotność awokado, nie wkładaj go do zamrażarki.

W przeciwnym razie natychmiast zbrązowieje i straci swoją fakturę, przez co nie będzie nadawać się do niczego. Awokado lepiej trzymać w lodówce – po przekrojeniu, przechowuj je w plastikowej torbie z odrobiną cebuli.

#2 Nabiał

Zamrażarka nie stanowi również dobrego połączenia z nabiałem. Dlaczego?

Wkładając produkty mleczne do zamrażarki, doprowadzimy do ich rozwarstwienia. Przez co nie będą nadawać się do spożycia.

#3 Duża zawartość pieprzu i czosnku

Do zamrażarki lepiej nie wkładać także potraw, w których pieprz i czosnek występują w sporych ilościach.

Po wyjęciu z zimnej komory, dania staną się po prostu gorzkie.

#4 Jajka na twardo

Kolejny produkt, który nie powinien znaleźć się w zamrażarce to jajko na twardo.

Pobyt w niskiej temperaturze sprawi, że stanie się ono gumowate.

#5 Kawa

Pobyt w zamrażarce może zakończyć się fatalnie taże dla kawy.

Niska temperatura w tym przypadku wiąże się ze zbyt dużą wilgocią, przez co kawa może utracić swój pierwotny smak.

#6 Surowe ziemniaki

Do zamrażarki nie powinno wkładać się także surowych ziemniaków, ponieważ ściemnieją i stracą swoją konsystencję.

I warto dodać tu, że warzywa te nie lubią również lodówki. Dlatego lepiej przechowywać je w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.

#7 Bułka tarta

Wizytę w zamrażarce źle zniesie także bułka tarta, która zawsze powinna być przechowywana w suchym miejscu.

W przeciwnym wypadku musimy liczyć się z tym, że po wyjęciu z zamrażarki, nie będzie nadawała się do niczego. Po rozmrożeniu stanie się jedną, wielką papką.

#8 Warzywa i owoce z dużą zawartością wody

W przypadku arbuza, winogrona, pomidorów, kapusty, ogórków czy sałaty, należy pamiętać, że zawarta w nich woda po wizycie w zamrażarce zwiększy ich objętość.

A co za tym idzie, doprowadzi do tego, że staną się wodnistą papką bez smaku.

#9 Świeże zioła

Włożenie świeżych ziół do zamrażarki to prawdziwe marnotrastwo.

Po wyjęciu, zioła nie będą nadawać się zupełnie do niczego. Dlatego, jeśli chcesz je zamrozić, najpierw je zmiel i umieść z oliwą w formie na kostki lodu.

#10 Rozmrożone produkty

I na koniec podstawowa zasada, o której nigdy nie należy zapominać.

Do zamrażarki nie powinniśmy wkładać produktów, które wcześniej już były rozmrażane. Zasada ta tyczy się w szczególności potraw, które zawierają jajka i nabiał.

Koniecznie daj znać, czy stosujesz na co dzień powyższe zasady!


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×