Porady10 produktów, których nie należy wkładać do zamrażarki. Wcale nie wyjdzie im to na dobre

10 produktów, których nie należy wkładać do zamrażarki. Wcale nie wyjdzie im to na dobre

10 produktów, których nie należy wkładać do zamrażarki. Wcale nie wyjdzie im to na dobre
Frania
02.11.2018 09:29

W kuchni dzieje się naprawdę sporo rzeczy. I przy okazji wykorzystujemy całą masę przeróżnych produktów i przypraw. A kiedy zależy nam na wydłużeniu ich żywotności, wkładamy je do zamrażarki.

Niestety nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Jak się okazuje, jest cała masa artykułów, dla których pobyt w ujemnej temperaturze, to nic dobrego.

#1 Awokado

Obraz

Jeśli chcesz wydłużyć żywotność awokado, nie wkładaj go do zamrażarki.

W przeciwnym razie natychmiast zbrązowieje i straci swoją fakturę, przez co nie będzie nadawać się do niczego. Awokado lepiej trzymać w lodówce - po przekrojeniu, przechowuj je w plastikowej torbie z odrobiną cebuli.

#2 Nabiał

Obraz

Zamrażarka nie stanowi również dobrego połączenia z nabiałem. Dlaczego?

Wkładając produkty mleczne do zamrażarki, doprowadzimy do ich rozwarstwienia. Przez co nie będą nadawać się do spożycia.

#3 Duża zawartość pieprzu i czosnku

Obraz

Do zamrażarki lepiej nie wkładać także potraw, w których pieprz i czosnek występują w sporych ilościach.

Po wyjęciu z zimnej komory, dania staną się po prostu gorzkie.

#4 Jajka na twardo

Obraz

Kolejny produkt, który nie powinien znaleźć się w zamrażarce to jajko na twardo.

Pobyt w niskiej temperaturze sprawi, że stanie się ono gumowate.

#5 Kawa

Obraz

Pobyt w zamrażarce może zakończyć się fatalnie taże dla kawy.

Niska temperatura w tym przypadku wiąże się ze zbyt dużą wilgocią, przez co kawa może utracić swój pierwotny smak.

#6 Surowe ziemniaki

Obraz

Do zamrażarki nie powinno wkładać się także surowych ziemniaków, ponieważ ściemnieją i stracą swoją konsystencję.

I warto dodać tu, że warzywa te nie lubią również lodówki. Dlatego lepiej przechowywać je w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.

#7 Bułka tarta

Obraz

Wizytę w zamrażarce źle zniesie także bułka tarta, która zawsze powinna być przechowywana w suchym miejscu.

W przeciwnym wypadku musimy liczyć się z tym, że po wyjęciu z zamrażarki, nie będzie nadawała się do niczego. Po rozmrożeniu stanie się jedną, wielką papką.

#8 Warzywa i owoce z dużą zawartością wody

Obraz

W przypadku arbuza, winogrona, pomidorów, kapusty, ogórków czy sałaty, należy pamiętać, że zawarta w nich woda po wizycie w zamrażarce zwiększy ich objętość.

A co za tym idzie, doprowadzi do tego, że staną się wodnistą papką bez smaku.

#9 Świeże zioła

Obraz

Włożenie świeżych ziół do zamrażarki to prawdziwe marnotrastwo.

Po wyjęciu, zioła nie będą nadawać się zupełnie do niczego. Dlatego, jeśli chcesz je zamrozić, najpierw je zmiel i umieść z oliwą w formie na kostki lodu.

#10 Rozmrożone produkty

Obraz

I na koniec podstawowa zasada, o której nigdy nie należy zapominać.

Do zamrażarki nie powinniśmy wkładać produktów, które wcześniej już były rozmrażane. Zasada ta tyczy się w szczególności potraw, które zawierają jajka i nabiał.

Koniecznie daj znać, czy stosujesz na co dzień powyższe zasady!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także