PoradyProdukty spożywcze - czy zawsze należy je myć?

Produkty spożywcze - czy zawsze należy je myć?

Produkty spożywcze - czy zawsze należy je myć?
Frania
24.09.2019 10:44, aktualizacja: 18.09.2023 12:48

Czy za każdym razem myjesz produkty spożywcze, zanim zaczniesz przygotowywać z nich pyszne danie? Jeśli tak, to czy zdajesz sobie sprawę, że niektóre z kuchennych składników lepiej nie myć tuż przed gotowaniem?

Wiem, początkowo może wydawać się to czystą abstrakcją. Ale to szczera prawda. I już za chwilę dowiesz się nie tylko, które produkty spożywcze wymagają mycia przed użyciem. Ale też przekonasz się, że niektórych produktów lepiej wstępnie nie myć i nie płukać.

#1 Jajka

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Zanim wykorzystasz jajka w kuchni, za każdym razem dokładnie je umyj. Powód? Pałeczki Salmonelli, które mogą znaleźć się na tych produktach. A kontakt z nimi może mieć bardzo przykre konsekwencje jak: biegunka, wymioty oraz ból brzucha. Co więcej, po ostrym zatruciu tego typu, możesz trafić do szpitala.

Wystarczy kilka sekund we wrzątku i po kłopocie. Jajka nadają się do użycia.

#2 Owoce i warzywa - zarówno te z jadalną, jak i niejadalną skórką

pixabay.com‎
pixabay.com‎

W przypadku produktów z jadalną skórką, nie trzeba chyba dodatkowego komentarza. Każdy z nas po zakupie jabłek, ogórków, truskawek, pomidorów, czy winogrona, powinien przemyć je pod zimną wodą i wytrzeć przy pomocy ręcznika papierowego.

Podobnie jest w przypadku owoców i warzyw z niejadalną skórką. Dlaczego? Znajdujące się bakterie na zewnątrz, mogą przedostać się do środka produktów spożywczych, co może nam zaszkodzić.

#3 Grzyby

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Na tej liście nie mogło zabraknąć także grzybów, z którymi musimy postępować ostrożnie. Produkty te łatwo przyswajają wodę, co w konsekwencji może wpłynąć na ich strukturę. Dlatego też zaserwuj im szybką kąpiel wodną, a na pewno tego nie pożałujesz.

#1 Mięso - m.in. kurczak

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Wiele osób nie wyobraża sobie użycia kurczaka, jeśli wcześniej go nie umyje. Jak się okazuje, to duży błąd. Jeśli kurczak zostanie poddany obróbce termicznej, jego mycie nie jest konieczne. Wkładając go pod bieżącą wodę, zamiast pozbywać się ewentualnych bakterii, sprawisz, że rozprzestrzenią się na większej powierzchni.

A tego z pewnością chcesz uniknąć!

#2 Ryby

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Od mięs przechodzimy do ryb, których również nie powinniśmy myć przed użyciem. I tu obowiązuje ta sama zasada co wyżej, także wszystko jest już jasne!

#3 Pakowane sałaty

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Jeśli kupujesz sałatę, która znajduje się w szczelnie zamkniętym opakowaniu, nie musisz jej dodatkowo myć. Z pewnością przed zapakowaniem została dokładnie umyta.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także