in

20 produktów, które warto jeść jednocześnie. Razem dadzą Ci maksimum korzyści

Nie sposób wyobrazić sobie nasze codzienne funkcjonowanie bez jedzenia. Jednocześnie powinniśmy pamiętać, aby odżywiać się zdrowo i jak najlepiej.

A skoro już o tym mowa, przygotowałam dzisiaj specjalne zestawienie. Znajdziesz w nim kombinacje produktów, na które warto postawić. Powód jest bardzo prosty – razem dają ogromne korzyści.

#1 Owsianka i sok pomarańczowy

Zacznijmy od śniadania, które jak mówiła moja babcia, jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia.

Kombinacja płatków owsianych i soku pomarańczowego nie tylko poprawia pracę układu trawiennego, ale też pomaga oczyścić organizm z toksyn. A wszystko to za sprawą obecnych w nich fenoli.

#2 Pietruszka i cytryna

W moim zestawieniu nie mogło zabraknąć pietruszki, która świetnie komponuje się z cytrusami.

Żelazo, zawarte w zieleni, poprawia wchłanianie witaminy C. A ta bardzo ważna witamina odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego oraz poprawę metabolizmu.

#3 Jabłka i gorzka czekolada

To kolejne połączenie, które nie należy do oczywistych. Jak najbardziej jest jednak korzystne dla naszego zdrowia.

Okazuje się bowiem, że ta kombinacja wzmacnia odporność, pobudza aktywność mózgu, poprawia pracę serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka.

#4 Awokado i szpinak

Pierwszy składnik to cenny produkt zawierający witaminę A i luteinę. Zaś w połączeniu z przydatnymi tłuszczami, które występują w awokado, w znaczącym stopniu poprawią pracę układu trawiennego.

#5 Jogurt naturalny i warzywa

Warto również wspomnieć o połączeniu jogurtu naturalnego, który jest bogaty w wapń, a tym samym wpływa korzystnie na pracę żołądka i mikroflorę jelitową z warzywami.

A wszystko to za sprawą błonnika, który występuje w warzywach i pomaga wchłaniać wapń.

#6 Wątróbka i pomidory

W naszym organizmie nie powinno brakować m.in. żelaza, ponieważ jego spadek prowadzi nie tylko do złego samopoczucia, ale też obniża tempo metabolizmu i jest przyczyną problemów z sercem.

Bogata w żelazo jest wątróbka, ale nie może być ono dobrze wchłaniane bez witaminy C, a tej nie brakuje pomidorom, dzięki kwasi askorbinowemu.

#7 Pieczone mięso i rozmaryn

Mięso to bardzo ważne źródło białka, ale pamiętajmy, że należy podać je w odpowiedniej formie. Powinniśmy więc unikać przede wszystkim smażenia.

Postawmy na duszenie i pieczenie. A skoro już mowa o drugiej metodzie, warto przed pieczeniem dodać do mięsa rozmaryn. Obecne w nim przeciwutleniacze zapobiegają tworzeniu się szkodliwych substancji podczas pieczenia.

#8 Pomidory i oliwa z oliwek

I po raz drugi w zestawieniu pojawiają się pomidory, ale nie bez powodu.

A wszystko to przez likopen, który w nich występuje. Jest on odpowiedzialny m.in. za poprawę pracy serca i naczyń krwionośnych. Ponadto zapobiega miażdżycy oraz pojawieniu się nowotworów złośliwych. Dlatego ważne jest, aby spożywać go z tłuszczami, dzięki czemu likopen ma większe szanse wchłaniania.

#9 Zielona herbata i cytryna

Jaka kombinacja wpływa jeszcze korzystnie na nasz organizm?

Z pewnością zielona herbata i cytryna. Pierwszy składnik to nie tylko świetny sposób na zaspokojenie pragnienia, ale też dodaje nam energii. Co więcej, wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Dlatego też warto połączyć ją z cytryną (bogatą w witaminę C), co zwiększy efekt jej działania.

#10 Wieprzowina i brukselka

Wieprzowina jest zbyt tłusta, aby jeść ją codziennie. Należy jednak pamiętać, że zawiera selen, który odpowiada za hamowanie wzrostu komórek nowotworowych.

Tym samym nie powinniśmy z niej kategorycznie rezygnować. Warto połączyć ją z brukselką, która z kolei 13-krotnie zwiększa skuteczność selenu.

I co myślisz o tych kombinacjach?