Proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka. Bez panierki i tony tłuszczu

Najlepsze patenty na chrupiącego kurczaka - Pyszności / Źródło: canva.com

Chrupiący, złocisty i soczysty – dokładnie tak można opisać idealnego kurczaka. Jest kilka prostych patentów, dzięki którym uzyskasz taką potrawę. Przedstawiamy proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka.

Kurczak idealny

Proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka – Pyszności

Kurczaka możemy przygotować w różnej postaci. Zarówno smażony, jak i pieczony smakuje wyśmienicie. Jednak nikt z nas nie przepada za miękką, ociekającą tłuszczem skórką. Prawidłowo przygotowany kurczak powinien być chrupiący. Jak w takim razie uzyskać taki efekt?

Proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka

Proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka – Pyszności

Okazuje się, że w prosty sposób można uzyskać chrupiącego kurczaka. Jest na to kilka prostych patentów. Poniżej opisujemy najlepsze z nich. Warto je wypróbować i cieszyć się pysznym daniem.

  • Luzowanie

Przed smażeniem mięsa, warto je luzować. Dzięki temu kurczak usmaży się równomiernie. Oprócz tego skrócimy czas smażenia. Mięso będzie chrupiące z wierzchu, a soczyste i miękkie w środku.

  • Nacieranie masłem

Nacieranie masłem przed pieczeniem daje fantastyczny efekt. W konsekwencji uzyskamy złotą i chrupiącą skórkę kurczaka. Podczas nacierania mięsa, warto dodać mieszankę przypraw. Majeranek, ostra papryka i czosnek wspaniale współgrają z drobiem. W ten sposób wzbogacimy smak oraz aromat naszej potrawy.

  • Pieczenie na ruszcie 

Mięso najlepiej piec na ruszcie piekarnika. Pod rusztem można ustawić blachę z ziemniakami. Dzięki temu nadmiar tłuszczu będzie ściekał na ziemniaczki. Kurczak nie będzie tonął w tłuszczu, a ziemniaczki będą idealnie upieczone.

  • Smażenie bez oleju

Nie smaż kurczaka na żadnym oleju. Skóra sama w sobie ma dużo tłuszczu. Zacznie się on wytapiać podczas smażenia. Należy pamiętać, aby co jakiś czas odlewać nadmiar tłuszczu z patelni.

  • Rozcięcie kurczaka

Kurczaka możemy rozciąć na całej długości wzdłuż linii kręgosłupa. Następnie należy złamać jego mostek i wysunąć skrzydełka na wierzch. Dzięki temu skrócimy czas pieczenia. W konsekwencji będziemy cieszyć się chrupiącą i złotą skórką.

Już teraz wiesz jak w prosty sposób uzyskać idealnego kurczaka. Wystarczy poświęcić kilka minut na jeden z tych patentów. Chrupiący kurczak z ziemniaczkami i sałatą to rewelacyjny pomysł na obiad!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kultowego kurczaka pieczonego na piwie.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×