PrzepisProste udka w śmietankowym sosie znikają błyskawicznie z talerzy. Moja rodzina prosi mnie o nie codziennie

Proste udka w śmietankowym sosie znikają błyskawicznie z talerzy. Moja rodzina prosi mnie o nie codziennie

Proste udka w śmietankowym sosie znikają błyskawicznie z talerzy. Moja rodzina prosi mnie o nie codziennie
Ewa
29.08.2022 12:44, aktualizacja: 20.03.2024 11:20

Soczyste i aromatyczne udka z kurczaka w sosie śmietankowym to jeden z naszych ulubionych przepisów na kurczaka. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie jest niesamowicie proste.

Udka z kurczaka kojarzą się nam zwykle z pieczoną wersją w przyprawach i z chrupiącą skórką. Chociaż uwielbiamy je również w takim wydaniu, to czasem szukamy pysznej odmiany. Tak powstały podudzia z kurczaka zanurzone w delikatnym, śmietankowym sosie z dodatkiem ziół oraz cebuli. To danie praktycznie robi się samo- przykrywamy całość i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie można chwilę odpocząć przed obiadem.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Udka w sosie śmietankowym- składniki

4 udka z kurczaka

1 cebula

2 marchewki

300 g pieczarek

200 ml bulionu

400 g śmietany 18%

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na kurczaka duszonego w sosie

Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Nie musisz ich obierać- zaoszczędzisz trochę czasu.

Obraz

Na rozgrzanym oleju obsmaż pałki z kurczaka z obu stron aż się zarumienią. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok. Na patelnię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj startą marchewkę oraz pieczarki w plasterkach i przesmaż całość.

Obraz

Na przesmażonych warzywach ułóż kawałki kurczaka. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z bulionem warzywnym lub drobiowym. Do mieszanki dodaj zioła prowansalskie, sól. pieprz i suszony czosnek.  Przygotowanym miksem zalej warzywa i mięso.

Udka z kurczaka w sosie- Pyszności
Udka z kurczaka w sosie- Pyszności

Duś całość pod przykryciem przez około 30 minut. Rób to na małym ogniu, żeby nie przypalić warzyw. Nie musisz nic mieszać ani przewracać- obiad robi się już sam. To też dobry moment, żeby ugotować ziemniaki, ryż lub kaszę, jeśli chcesz podać mięso z którymś z wymienionych dodatków.

Obraz

Po tym czasie nasz kurczak w sosie śmietankowym jest już gotowy. Serwuj go na ciepło, prosto z patelni, w towarzystwie ulubionych dodatków. Przed podaniem udekoruj całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Udka z kurczaka w sosie- Pyszności
Udka z kurczaka w sosie- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także