PoradyProsty trik sprawia, że mleko nigdy nie wybiega. A tak mało osób go zna

Prosty trik sprawia, że mleko nigdy nie wybiega. A tak mało osób go zna

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
14.03.2023 08:06

Poranny pośpiech i kilka rzeczy na głowie powodują, że kipiące mleko podczas gotowania jest zjawiskiem dość powszechnym. Można jednak temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Aby uniknąć sprzątania i czyszczenia kuchenki, zastosuj jeden bardzo prosty patent. Co musisz zrobić?

Gotowanie mleka

Są dwie grupy osób. Jedni spożywają zimne mleko, prosto z lodówki, a inni nie wyobrażają sobie tego bez wcześniejszego podgrzania. Jeśli zaliczasz się do tej drugiej kategorii, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że spożywa się je z płatkami kukurydzianymi, dodaje do owsianki, swojej ulubionej kawy lub do smażenia naleśników.

Mleko - Pyszności; Foto: Canva.com
Mleko - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas podgrzewania mleka, na pewno zdarzyły ci się takie sytuacje, że mleko wykipiało. Zmuszony byłeś do czyszczenia kuchenki i palników, a bardzo często również do szorowania przypalonego garnka. To głównie pośpiech powoduje, że takie sytuacje stały się powszechne w wielu polskich domach. Na szczęście, jest prosty sposób, który pozwoli ci uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości. Nawet w takim przypadku, gdy w międzyczasie wykonujesz inne czynności, oprócz podgrzewania mleka.

Kipiące mleko nie będzie już problemem. Co musisz zrobić?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, co musisz zrobić, by kipiące mleko nie było już więcej problemem, to wiedz, że istnieje bardzo prosta metoda na rozwiązanie tego problemu. Jest to tradycyjny patent, który stosowały już nasze babcie. Wystarczy, że do mleka dodasz szczyptę soli przed gotowaniem. W ten sposób nie utworzy się kożuch, który często uwalnia się do góry. Sól nie zmieni smaku mleka i stanowi świetną alternatywę dla patentu z drewnianą łyżką, który bardzo często zawodzi.

Sól - Pyszności; Foto: Canva.com
Sól - Pyszności; Foto: Canva.com

Podobnie należy postąpić, w przypadku gdy mleko już wykipiało i przypaliłeś dno garnka. Wystarczy przelać płyn do innego rondelka, dodać szczyptę soli i zagotować. Sól zneutralizuje smak przypalenizny, a ty nie będziesz musiał wylewać tego cennego składnika, który wykorzystasz do przygotowania rozmaitych dań.

Co powiesz na smaczne i pożywne śniadanie? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na omlet z papryką, serem i parówkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także