PoradyProsty i skuteczny sposób na pryskający tłuszcz na patelni podczas smażenia

Prosty i skuteczny sposób na pryskający tłuszcz na patelni podczas smażenia

Sposób na pryskający tłuszcz na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com
Sposób na pryskający tłuszcz na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
07.07.2022 12:53

Oparzenia, brudne ściany - to częste skutki pryskającego na patelni tłuszczu. Czy wiesz jak uniknąć tej nieprzyjemnej sytuacji podczas smażenia? Okazuje się, że jest kilka prostych sposobów, by okiełznać tłuszcz. Poniżej opisujemy najlepsze z nich.

Pryskający na patelni tłuszcz

Smażenie - Pyszności
Smażenie - Pyszności

Podczas smażenia, nierzadko zdarza się, że tłuszcz pryska na wszystkie strony. Warto wiedzieć, że jest to związane z obecnością wody. Płyn ten pod wpływem wysokiej temperatury paruje, a po zetknięciu z gorącym tłuszczem rozsadza go. W konsekwencji narażamy siebie na oparzenia, a kuchnię na zabrudzenia. Jak w takim razie możemy temu zapobiec?

Sposoby na pryskający tłuszcz

Tłuszcz - Pyszności; Foto: Canva.com
Tłuszcz - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli nie chcemy po każdym smażeniu czyścić kuchni i leczyć oparzeń - warto wiedzieć, co należy zastosować, aby zapobiec pryskaniu tłuszczu. Okazuje się, że każdy z nas ma kilka podstawowych produktów w domu, które poradzą sobie z tym nieprzyjemnym zjawiskiem.

  • Sól

Sól świetnie wchłania wodę. W związku z tym wsyp jedną łyżeczkę tego składnika na patelnię. Następnie dodaj olej. Patelnię rozgrzej i rozpocznij smażenie. Dzięki temu podczas obróbki termicznej żywności, tłuszcz nie będzie pryskał na wszystkie strony.

  • Ocet spirytusowy

Ocet, tak jak sól wspaniale wchłania wilgoć. Wystarczy, że przed smażeniem, wysmarujemy nim patelnię. Polecamy użyć do tego zwilżonego octem ręcznika papierowego, bądź wacika. Następnie dodaj olej i rozgrzej patelnię.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Bardzo istotne jest również, aby przed smażeniem określonego produktu np. mięsa, czy ryby, odpowiednio go osuszyć. Warto do tego użyć ręcznika papierowego. Oprócz tego na patelni nie powinna znajdować się nawet kropla wody. W związku z tym przed smażeniem, należy ją dobrze wytrzeć suchym ręcznikiem. Te kilka prostych czynności zmniejszy ryzyko strzelania tłuszczu podczas smażenia. Warto więc o nich pamiętać. Poza tym, polecamy również zastosować sól bądź ocet!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować panierowaną mozzarellę z szynką i bazylią krok po kroku. Ta wspaniała potrawa świetnie sprawdzi się jako pyszna, bezmięsna przekąska.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także