PoradyChcesz żeby Twoje pomidory dłużej były świeże? Zastosuj się do tych rad

Chcesz żeby Twoje pomidory dłużej były świeże? Zastosuj się do tych rad

Chcesz żeby Twoje pomidory dłużej były świeże? Zastosuj się do tych rad
Ewa
08.10.2020 12:47

Pyszne, dojrzałe pomidory, pachnące latem to obowiązkowe wyposażenie naszych lodówek w tym sezonie. Mają mnóstwo zastosowań: od kanapek i sałatek po sosy i zapiekanki. Niestety, potrafią dość szybko tracić swoją świeżość. Mamy jednak dla Ciebie radę, która pozwoli Ci na to, żeby zachować je dłużej jędrne i pyszne.

Nie wkładaj pomidorów do lodówki

Często wychodzi się z założenia, że lodówka jest najlepszym miejscem na przechowywanie. W przypadku pomidorów niska temperatura im nie służy. Pogarsza się ich struktura i tracą w ten sposób dużo smaku i aromatu.

Obraz

Nie trzymaj ich w plastikowej torbie

Plastikowe torby, z troski o środowisko, powinny zniknąć z naszego życia. Nie ma z nich żadnego pożytku, bo i do przechowywania się nie nadają. Trzymając w nich pomidory fundujemy im etylenową saunę. A duża zawartość etylenu przyspiesza gnicie.

A co jeśli masz nadmiar pomidorów?

Niestety, przechowywanie pomidorów poza lodówką ma swoje minusy. Jeśli nie zjesz ich wystarczająco szybko to zamieniają się w spleśniałą paćkę. Jeśli musisz przechowywać je dłużej- zanurz pomidory na ok. 5 min w wodzie o temperaturze 50 st. Celsjusza przed włożeniem ich do lodówki. Badania wykazują, że dzięki temu stracą mniej aromatu.

Obraz

Przechowuj je łodygą w dół

Gdziekolwiek je trzymasz- przechowuj je zawsze częścią od łodygi skierowaną w dół. Umożliwi to spłynięcie wilgoci i wody, co opóźni proces gnicia

Chwytaj częściej za pomidory

Pomidory to nie tylko bogactwo potasu i witaminy C. Przede wszystkim to skarbnica likopenu- związku o charakterze utleniającym. Zmniejsza on ryzyko zawału i rozwoju nowotworów.
Sięgaj chętnie po przetwory z pomidorów- w nich zawartość likopenu jest jeszcze większa!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także