Chcesz żeby Twoje pomidory dłużej były świeże? Zastosuj się do tych rad

Pyszne, dojrzałe pomidory, pachnące latem to obowiązkowe wyposażenie naszych lodówek w tym sezonie. Mają mnóstwo zastosowań: od kanapek i sałatek po sosy i zapiekanki. Niestety, potrafią dość szybko tracić swoją świeżość. Mamy jednak dla Ciebie radę, która pozwoli Ci na to, żeby zachować je dłużej jędrne i pyszne.

Nie wkładaj pomidorów do lodówki
Często wychodzi się z założenia, że lodówka jest najlepszym miejscem na przechowywanie. W przypadku pomidorów niska temperatura im nie służy. Pogarsza się ich struktura i tracą w ten sposób dużo smaku i aromatu.





Nie trzymaj ich w plastikowej torbie
Plastikowe torby, z troski o środowisko, powinny zniknąć z naszego życia. Nie ma z nich żadnego pożytku, bo i do przechowywania się nie nadają. Trzymając w nich pomidory fundujemy im etylenową saunę. A duża zawartość etylenu przyspiesza gnicie.
A co jeśli masz nadmiar pomidorów?


Niestety, przechowywanie pomidorów poza lodówką ma swoje minusy. Jeśli nie zjesz ich wystarczająco szybko to zamieniają się w spleśniałą paćkę. Jeśli musisz przechowywać je dłużej- zanurz pomidory na ok. 5 min w wodzie o temperaturze 50 st. Celsjusza przed włożeniem ich do lodówki. Badania wykazują, że dzięki temu stracą mniej aromatu.



Przechowuj je łodygą w dół
Gdziekolwiek je trzymasz- przechowuj je zawsze częścią od łodygi skierowaną w dół. Umożliwi to spłynięcie wilgoci i wody, co opóźni proces gnicia


Chwytaj częściej za pomidory
Pomidory to nie tylko bogactwo potasu i witaminy C. Przede wszystkim to skarbnica likopenu- związku o charakterze utleniającym. Zmniejsza on ryzyko zawału i rozwoju nowotworów.
Sięgaj chętnie po przetwory z pomidorów- w nich zawartość likopenu jest jeszcze większa!



Komentarze