Wsadziła brązowy cukier do zamrażalki… Powód pozwoli Ci zaoszczędzić sporo pieniędzy i nerwów

Jestem już zmęczona tym, że jak sięgam po małą przekąskę, muszę obejść się smakiem bo okazuje się, że jest ona już dawno spleśniała. Pomyśleć, że jeszcze kilka dni temu wyglądała i pachniała wyśmienicie…

Te proste wskazówki powstrzymają Twoje szafki i lodówkę przed przekształcaniem jedzenia w przepis na katastrofę.


1. Do ziemniaków wrzuć jabłko – powstrzyma je to przed kiełkowaniem.
2. Ale jabłka trzymaj z dala od jakiejkolwiek innej żywności.


Gaz etylenowy jaki emitują jest dobry dla ziemniaków, ale okrutny dla innych rodzajów pożywienia
3. Ochroń cukier brązowy przed skostnieniem poprzez jego zamrożenie.
4. Zamrozić możesz również mąkę – to przedłuży jej żywotność o wiele, wiele dni.


Upewnij się, że do zamrażania używasz hermetycznych opakowań.
5. Jagody myj w roztworze octu i wody (w stosunku 1:3), aby zabić zarodki pleśni i bakterii.


6. Warzywa układaj na ręczniku papierowym, który wchłonie niepotrzebną wilgoć.
7. Nie rozdzielaj kiści bananów jeśli nie zamierzasz ich jeść.


8. Rodzynki przechowuj w szczelnym pojemniku.
Jeśli spóźniłeś się, zamocz je w ciepłej wodzie, a z powrotem nabiorą smaku i będą miękkie.


9. W zasadzie miód nigdy się nie psuje, ale jeśli na przykład się krystalizuje, włóż go na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej.
10. Jeśli potrzebujesz jedynie odrobinę soku z cytryny, zrób w niej malutką dziurkę. Dzięki temu nie narazisz jej na obsychanie.
11. Żywe pęczki ziół trzymaj w szklance z wodą – najlepiej na parapecie.
12. Grzyby przechowuj w papierowej torbie – utrzyma to odpowiednią wilgoć.
13. Mleko staraj się trzymać w głębi lodówki.
Trzymanie go w jej drzwiach, sprawia, że narażone jest na ciągłe wahania temperatury co wpływa na jego żywotność.
14. Kwaśną śmietanę czy twarożek przechowuj do góry dnem.
Pozwala to na utworzenie próżni, która nie pozwala na rozwój bakterii.
15. Wyciągnij pomidory z lodówki – przechowuj je na suchym podłożu, ogonkiem do góry.
16. Chleba też nie trzymaj w lodówce.
Wbrew wszelkim opiniom, okazuje się, że lodówka przyśpiesza jego czerstwienie
17. Owiń seler w folię aluminiową, a pozostanie chrupiący.
18. Jeśli w Twoim domu jest wilgotno, włóż odrobinę ryżu do solniczki.
19. Napraw swoją więdnącą sałatę, robiąc jej zimną kąpiel.
Powinna się w niej moczyć od 5 do 30 minut.
20. Kabaczki natrzyj olejem roślinnym, pozwoli to im zachować świeżość nawet przez kilka miesięcy!
21. Jarmuż (i inne zieleninki) przetrzymuj zanurzone w wodzie, w lodówce, dodatkowo przykryte folią.
22. Słoiki idealnie nadają się na przechowywanie w hermetycznych warunkach pozostałości po śniadaniu/obiedzie/kolacji.
Są także idealne do makaronów, przekąsek i innych rzeczy, które bez ich pomocy szybko stają się czerstwe.
23. Awokado przetrzymuj w temperaturze pokojowej dopóki nie dojrzeje, potem włóż je do lodówki.
Prawda, że pomocne? Podziel się tymi wskazówkami ze znajomymi, jeśli troszczysz się również o ich pożywienie 😉
Komentarze