10 skutecznych wskazówek, dzięki którym dłużej zachowasz świeżość niektórych produktów

Czasami nie uda nam się zjeść wszystkiego, kupimy czegoś za dużo lub po prostu dostaniemy od kogoś tyle, że nie zdążymy tego zjeść… Co wtedy robić? Wyrzucić?

Przecież to marnotrawstwo…

Dziś mamy dla Was kilka sposobów, które na pewno ułatwią Wam przechowywanie żywności i sprawią, że dłużej będziecie mogli cieszyć się jej pełnym smakiem lub po prostu z niej korzystać.

Od dziś ciężko będzie cokolwiek zmarnować!

#1 Mrożenie mleka

Mleko można spokojnie zamrozić, jest jednak kilka warunków, które muszą być spełnione, zanim to zrobimy.

Po pierwsze musimy wylać odrobinę mleka z kartonu lub butelki, inaczej po zamrożeniu i zwiększeniu objętości, rozwali opakowanie. Po drugie, mrozimy tylko świeże mleko i to na maksymalnie na 4 – 6 tygodni.

#2 Mrożone jajek w pojemniku na kostki lodu

Kiedy zobaczyliśmy to po raz pierwszy, wydało nam się szalone… ale ludzie naprawdę tak robią i to działa!

Wystarczy rozbić jaja i wlać do pojemnika na lód, tak jak to widać na zdjęciu. Na koniec posypać odrobinę solą lub cukrem, aby zachowały swoją konsystencję.

#3 Mrożone sosy w specjalnych woreczkach

Kiedy sos będzie nam potrzebny, możemy po prostu odkroić tyle, ile chcemy za pomocą noża.

#4 Opłukana sałata w ręczniku papierowym

W taki sposób sałata zachowa świeżość i chrupkość nawet na cały tydzień.

#5 Jabłka w lodówce

Jabłka to owoce, które w odpowiednich warunkach mogą być przechowywane bardzo długo. Kiedy włożymy je do lodówki, pełnię swojego wspaniałego smaku zachowają nawet na kilka miesięcy.

#6 Marchewki w piasku

Jeżeli marchewki włożymy do pudełka i obsypiemy je porządnie piaskiem, długo będziemy mogli z nich korzystać. Piasek zahamuje ich psucie.

#7 Serki, jogurty i śmietany do góry dnem

Może to wyglądać nieco dziwnie, ale taki sposób przechowywania sprawi, że wewnątrz powstanie próżnia, co zapobiegnie namnażaniu się i rozwojowi bakterii.

#8 Cebula dymka w wodzie

Nawet jeśli zetniemy dudki, będą rosnąć dalej i będziemy mogli o wiele dłużej z nich korzystać.

#9 „Zielenina” w szklanych słoikach

Szklany słój będzie najlepszy do przechowywania świeżych ziół. Mogą tak przeleżeć, nawet i cały miesiąc – nie wyschną i nie stracą aromatu.

#10 Miód w zakręconym szczelnie słoju

Miód może zachować swoje drogocenne właściwości nawet przez kilka lat, trzeba tylko przechowywać go w odpowiedni sposób. Najlepiej w ciemnym słoju ze szczelną pokrywką.

Znaliście wszystkie te sposoby?


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×