PoradyPrzed panierowaniem schabowego, natrzyj mięso tym składnikiem. Smak i aromat będą niezwykłe

Przed panierowaniem schabowego, natrzyj mięso tym składnikiem. Smak i aromat będą niezwykłe

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
24.11.2022 13:02, aktualizacja: 26.09.2023 14:20

Jaki jest idealny schabowy? Soczysty, aromatyczny, łamiący się pod samym widelcem, a jednocześnie taki z chrupiącą, wysmażoną na złoto panierką. Musi być też oczywiście odpowiednio doprawiony - jeszcze przed panierowaniem. Taki efekt zapewni wtarcie w mięso pewnego składnika. Oto przepis na idealnie smaczne i pachnące kotlety schabowe.

Podczas przygotowania kotletów schabowych jest kilka zasad, o których zawsze trzeba pamiętać. Kiedy już będziesz je miała w małym palcu, możesz być spokojna o jakość swoich kotletów. Cała rodzina będzie się zajadała - od pierwszego aż po ostatni gryz.

O czym trzeba zawsze pamiętać, kiedy najdzie nas na schabowe? Ważne jest odpowiednie działanie już na samym początku, podczas wyboru mięsa. Powinno ono mieć niewielki przerost tłuszczubiałym kolorze. Żółty lub szary tłuszcz to złe symptomy.

Później pojawia się kwestia przygotowania. Rozbijanie powinno zacząć się od środka i rozchodzić na boki. Nie powinno też być zbyt mocne - to może zniszczyć mięso. Kiedy natomiast dochodzi już do doprawiania i panierowania, warto pamiętać, by użyte składniki wklepać w schab.

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Niekiedy do przyprawienia schabowych używa się jeszcze jednej metody. A mianowicie: natarcia kotletów czosnkiem. Ten zabieg to gwarancja niesamowitej aromatyczności kotletów. I to ta technika jest zawarta w przepisie poniżej.

Czosnkowe kotlety schabowe

Składniki:

            
  • 8 kotletów schabowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mleko do namoczenia
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • bułka tarta
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do niego po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Utrzyj przyprawy.

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Kotlety rozbij tłuczkiem, zaczynając od środka i przechodząc na boki. Powinny być dość cienko rozbite, ale uważaj, by nie przerwać struktury.

Natrzyj kotlety schabowe przygotowanymi przyprawami.

Cebulę skrój w piórka. Natarte schabowe przełóż do miski i zalej mlekiem. Dodaj pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Odłóż do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Po wyjęciu osusz mięso.

Jajka rozbełtaj, a bułkę tartą i mąkę wysyp na dwa oddzielne talerze. Panieruj najpierw w mące, później jajku a na koniec w bułce.

Kotlety schabowe smaż z obu stron na rozgrzanym smalcu, do osiągnięcia apetycznego, złotego koloru.

Kotlety schabowe już są, to może teraz pora na deser? Świetny przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także