Słoneczko z ciasta francuskiego z camembertem i pesto

Szybkie i efektowne słoneczko z ciasta francuskiego z camembertem i pesto sprawdzi się idealnie na kolacje, przekąskę lub pyszną przystawkę na ciepło na imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi. Odrywane kawałki ciasta francuskiego z pesto macza się w rozpuszczonym serze- to zdecydowanie sprzyja integracji. Podanie takiej przystawki to nasz przepis na sukces, za każdym razem błyskawicznie znika ze stołu. Pamiętaj, żeby serwować ją od razu po upieczeniu, kiedy camembert jest jeszcze płynny.
Przepis na pyszną przekąskę znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Czy ciasto francuskie można mrozić?
Słoneczko z ciasta francuskiego – Składniki
- 2 okrągłe opakowania ciasta francuskiego
- 160 g zielonego pesto
- 1 szt. sera pleśniowego
- 1 jajko
- 2 łyżki sezamu
Szybki przepis na przekąskę z ciasta francuskiego
Przygotowanie tej przekąski jest bardzo proste i zajmuje tylko chwilę. W naszym przepisie użyliśmy okrągłego ciasta francuskiego. Jeśli nie znajdziesz takiego w sklepie, to kup klasyczny arkusz i wytnij w nim okrąg przy pomocy miski. Rozsmaruj na cieście zielone pesto i ułóż na środki krążek sera pleśniowego.

Słoneczko z ciasta francuskiego – Pyszności
Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego. Przy pomocy noża do pizzy lub nożyka natnij ciasto francuskie i zakręć powstałe paski.

Słoneczko z ciasta francuskiego – Pyszności
Pieczenie ciasta francuskiego
Gdy zawiniesz już wszystkie paski- wysmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Podawaj na ciepło, kiedy ser jest jeszcze płynny. Końcówki z pesto odrywaj i maczaj w camembercie. Taka przekąska to prawdziwe niebo w gębie!

Słoneczko z ciasta francuskiego – Pyszności
Komentarze