PrzepisSłoneczko z ciasta francuskiego z camembertem i pesto

Słoneczko z ciasta francuskiego z camembertem i pesto

Słoneczko z ciasta francuskiego z camembertem i pesto
Ewa
04.07.2022 13:17, aktualizacja: 18.09.2023 11:18

Szybkie i efektowne słoneczko z ciasta francuskiego z camembertem i pesto sprawdzi się idealnie na kolacje, przekąskę lub pyszną przystawkę na ciepło na imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi. Odrywane kawałki ciasta francuskiego z pesto macza się w rozpuszczonym serze- to zdecydowanie sprzyja integracji. Podanie takiej przystawki to nasz przepis na sukces, za każdym razem błyskawicznie znika ze stołu. Pamiętaj, żeby serwować ją od razu po upieczeniu, kiedy camembert jest jeszcze płynny.

Przepis na pyszną przekąskę znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Czy ciasto francuskie można mrozić?

Ciasto francuskie to coś, czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. W kilka chwil można wyczarować z niego niesamowite przekąski, zarówno na ciepło jak i na zimno. Warto mieć w swoim domu arkusz ciasta francuskiego, który wyciągniesz, gdy najdzie cię ochota na coś szybkiego i pysznego lub odbierzesz telefon, że właśnie zmierzają do ciebie niespodziewani goście. Wtedy prosty koszyczek z ciasta francuskiego rozwiązuje problemy. Co najważniejsze – ciasto francuskie można mrozić!

Ciasto francuskie – czas pieczenia. Niewielkie kawałki, jak właśnie rollsy powinny spędzić w piekarniku ok. 15-20 minut. Ciastka z owocami potrzebują 20-25 minut, a gdy nadziewasz ciasto łososiem lub kurczakiem na surowo, to przedłuż pieczenie do 40 minut.

Słoneczko z ciasta francuskiego - Składniki

  • 2 okrągłe opakowania ciasta francuskiego
  • 160 g zielonego pesto
  • 1 szt. sera pleśniowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sezamu

Szybki przepis na przekąskę z ciasta francuskiego

Przygotowanie tej przekąski jest bardzo proste i zajmuje tylko chwilę. W naszym przepisie użyliśmy okrągłego ciasta francuskiego. Jeśli nie znajdziesz takiego w sklepie, to kup klasyczny arkusz i wytnij w nim okrąg przy pomocy miski. Rozsmaruj na cieście zielone pesto i ułóż na środki krążek sera pleśniowego.

Obraz

Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego. Przy pomocy noża do pizzy lub nożyka natnij ciasto francuskie i zakręć powstałe paski.

Obraz

Pieczenie ciasta francuskiego

Gdy zawiniesz już wszystkie paski- wysmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Podawaj na ciepło, kiedy ser jest jeszcze płynny. Końcówki z pesto odrywaj i maczaj w camembercie. Taka przekąska to prawdziwe niebo w gębie!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także