PrzepisDania główneWłożyła ziemniaki ze skórka do piekarnika. Sztuczka z muszelką, której później użyła jest GENIALNA!

Włożyła ziemniaki ze skórka do piekarnika. Sztuczka z muszelką, której później użyła jest GENIALNA!

Włożyła ziemniaki ze skórka do piekarnika. Sztuczka z muszelką, której później użyła jest GENIALNA!
Frania
06.10.2015 19:08, aktualizacja: 18.09.2023 13:11

Przekąski to jest to, co lubimy najbardziej! Nie wyobrażam sobie bez nich imprezy! Ten przykład jest dowodem na to, że można zrobić coś kapitalnego z tego, co masz akurat w lodówce.

Jeśli jesteś znudzony gotowaniem ziemniaków w sposób tradycyjny, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Pamiętaj, że gotowanie ma wiele twarzy i nie musisz podążać tą samą ścieżką, co wszyscy!

Składniki:

- 4 duże ziemniaki

- 100 g masła

- 2 dymki

- 100 g startego sera

- 100 ml śmietany

- pieprz, sól, papryka

Umyj dokładnie ziemniaki, wysmaruj je masłem i połóż je na blasze do pieczenia. Włóż je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.

Obraz

Gdy będą gotowe, wyciągnij je ostrożnie (gorące) i przetnij na pół.

Obraz

Łyżeczką wyciągnij środek. Pamiętaj o tym, aby nie uszkodzić skórki.

Obraz

Zbieraj miąższ do naczynia. Dodawaj do niego po kolei składniki (dymka, masło, ser, pieprz, sól i papryka) i dokładnie mieszaj je ze sobą.

Obraz

Włóż jedną przepołowioną część w drugą. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nic się z naszej formy nie wydostanie.

Obraz

Ziemniaki z dodatkami przełóż do 'foremek'. Zadbaj o to, aby całość wyglądała estetycznie.

Obraz

Za pomocą widelca dokonaj ostatnich poprawek. Posmaruj mieszankę masłem za pomocą silikonowego pędzelka.

Obraz

Całość posyp jeszcze papryką albo pieprzem cayenne i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także