Wirtualna Polska

Włożyła ziemniaki ze skórka do piekarnika. Sztuczka z muszelką, której później użyła jest GENIALNA!

Włożyła ziemniaki ze skórka do piekarnika. Sztuczka z muszelką, której później użyła jest GENIALNA!

Jeśli jesteś znudzony gotowaniem ziemniaków w sposób tradycyjny, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Pamiętaj, że gotowanie ma wiele twarzy i nie musisz podążać tą samą ścieżką, co wszyscy!

Wirtualna Polska

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

– 4 duże ziemniaki

– 100 g masła

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

– 2 dymki

– 100 g startego sera

– 100 ml śmietany

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

– pieprz, sól, papryka

Umyj dokładnie ziemniaki, wysmaruj je masłem i połóż je na blasze do pieczenia. Włóż je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

1

Gdy będą gotowe, wyciągnij je ostrożnie (gorące) i przetnij na pół.

2

Łyżeczką wyciągnij środek. Pamiętaj o tym, aby nie uszkodzić skórki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

3

Zbieraj miąższ do naczynia. Dodawaj do niego po kolei składniki (dymka, masło, ser, pieprz, sól i papryka) i dokładnie mieszaj je ze sobą.

4

Włóż jedną przepołowioną część w drugą. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nic się z naszej formy nie wydostanie.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

5

Ziemniaki z dodatkami przełóż do 'foremek’. Zadbaj o to, aby całość wyglądała estetycznie.

6

Za pomocą widelca dokonaj ostatnich poprawek. Posmaruj mieszankę masłem za pomocą silikonowego pędzelka.

7

Całość posyp jeszcze papryką albo pieprzem cayenne i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe!

8


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×