Włożyła ziemniaki ze skórka do piekarnika. Sztuczka z muszelką, której później użyła jest GENIALNA!
Przekąski to jest to, co lubimy najbardziej! Nie wyobrażam sobie bez nich imprezy! Ten przykład jest dowodem na to, że można zrobić coś kapitalnego z tego, co masz akurat w lodówce.
Jeśli jesteś znudzony gotowaniem ziemniaków w sposób tradycyjny, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Pamiętaj, że gotowanie ma wiele twarzy i nie musisz podążać tą samą ścieżką, co wszyscy!
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 100 g masła
- 2 dymki
- 100 g startego sera
- 100 ml śmietany
- pieprz, sól, papryka
Umyj dokładnie ziemniaki, wysmaruj je masłem i połóż je na blasze do pieczenia. Włóż je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Gdy będą gotowe, wyciągnij je ostrożnie (gorące) i przetnij na pół.
Łyżeczką wyciągnij środek. Pamiętaj o tym, aby nie uszkodzić skórki.
Zbieraj miąższ do naczynia. Dodawaj do niego po kolei składniki (dymka, masło, ser, pieprz, sól i papryka) i dokładnie mieszaj je ze sobą.
Włóż jedną przepołowioną część w drugą. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nic się z naszej formy nie wydostanie.
Ziemniaki z dodatkami przełóż do 'foremek'. Zadbaj o to, aby całość wyglądała estetycznie.
Za pomocą widelca dokonaj ostatnich poprawek. Posmaruj mieszankę masłem za pomocą silikonowego pędzelka.
Całość posyp jeszcze papryką albo pieprzem cayenne i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe!