PrzepisDania mięsneSchabu w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Obiad, którym zachwycisz całą rodzinę

Schabu w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Obiad, którym zachwycisz całą rodzinę

Schab przekładany- Pyszności
Schab przekładany- Pyszności
Ewa
09.06.2023 12:43, aktualizacja: 08.08.2023 14:00

Przepis na pyszny i soczysty schab w aromatycznej marynacie, przekładany cebulą, ziemniakami i boczkiem. Tym obiadem zachwycisz swoich bliskich.

Pieczony schab często gości w moim domu na uroczystych obiadach i przy innych okazjach. Ten przepis jednak tak przypadł mojej rodzinie do gustu, że sięgam po niego nie tylko od święta. Kruche mięso przełożone cienkimi pastrami ziemniaków, boczkiem oraz cebulą to obiad, podczas którego posypią się prośby o dokładkę. Sam boczek sprawia, że mięso pozostaje kruche i soczyste. Koniec z nudnym i przesuszonym schabem, ten przepis podbije twoje kubki smakowe i sprawi, że zachwycisz się od pierwszego kęsa. Podaj je wraz z ziemniakami i prostą surówką, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę.

Schab przekładany z boczkiem i ziemniakami

Składniki:

      
  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • 300 g boczku wędzonego

Marynata

         
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieram i myję. Kroję w niezbyt grube plastry.

2. Schab dzielę w plastry i doprawiam z obu stron solą oraz pieprzem.

3. Plastry schabu nadziewam na dwie wykałaczki, dodając między nimi plastry boczku oraz krążki cebuli.

Schab przekładany- Pyszności
Schab przekładany- Pyszności

4. Przygotowuję marynatę. Łączę olej, musztardę francuską, suszony cząber, kminek, sól oraz miód. Dokładnie mieszam.

Marynata do schabu- Pyszności
Marynata do schabu- Pyszności

5. Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową oraz papierem do pieczenia. Kładę przygotowane wcześniej mięso i polewam marynatą.

Schab przekładany- Pyszności
Schab przekładany- Pyszności

6. Schab zawijam w folię i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza. Piekę przez dwie godziny.

7. Gotowe mięso polewam sosem, który powstał z marynaty. Mięso podaję w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki. Idealny na uroczyste obiady i rodzinne spotkania.Smacznego!

Schab przekładany boczkiem, cebulą i ziemniakami- Pyszności
Schab przekładany boczkiem, cebulą i ziemniakami- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także