Przenigdy nie trzymaj tych owoców w lodówce – szybciej się zepsują i stracą smak

Często wybierając się na zakupy, kupujemy większa ilość owoców. Lądują wiec one w specjalnym koszyku na blacie lub lodówce. Natomiast w tej kwestii popełniamy dużo błędów. Które z owoców należy przechowywać w lodówce, a które wręcz przeciwnie?

Jakich owoców nie trzymać w lodówce?

Niskiej temperatury nie tolerują z pewnością owoce cytrusowe, takie jak: banany, mandarynki czy pomarańcze. W lodówce szybko tracą smak i aromat i, co ciekawe, szybciej się psują. Do przechowywania sprzyjają im natomiast miejsca suche i ciepłe. Zebraliśmy listę owoców, których nie wkładamy do lodówki.

  • ananasa
  • bananów
  • awokado

Awokado – Pyszności; Foto: Canva.com

  • brzoskwiń
  • cytryn
  • jabłek
  • gruszek

Gruszki- Pyszności; Foto: Canva.com

  • kiwi
  • mango
  • papai
  • pomarańczy

Cytrusy- Pyszności; Foto: Canva.com

Jakie owoce trzymamy w lodówce?

Natomiast w takim razie, które z owoców powinny się tam znaleźć? Oto kilka podpowiedzi i mała ściągawka, która możesz przywiesić na swoją lodówkę. Prawidłowe przechowywanie żywności pozwala na to, by dłużej zachowała ona świeżość i się nie zmarnowała. W przypadku świeżych owoców stosunkowo szybko ulegających psuciu nawet podczas przechowywania w lodówce, planowanie zakupów z listą to podstawa.

  • maliny
  • poziomki
  • borówki

Owoce jagodowe- Pyszności; Foto: Canva.com

  • czereśnie
  • jagody
  • jeżyny
  • śliwki
  • winogrona

Dodatkowo wszystkie owoce obrane ze skórki, pokrojone, sałatki i surówki na bazie owoców też powinny znaleźć się w lodówce.

Szuflada z warzywami- Pyszności; Foto: Canva.com

W której części lodówki trzymać owoce jagodowe?

Jeśli zaopatrzyliśmy się w większą ilość truskawek, malin, jagód czy borówkę, którą trudno zjeść od razu lub zaczęły się pierwsze letnie upały, trzymanie ich w niższej temperaturze okaże się niezbędne. Tutaj na ratunek przychodzi lodówka. Optymalna temperatura przechowywanie tych owców będzie ok. 2°-3°C. Dobrze sprawdzi się szuflada w lodówce. Tam owoce możemy przechowywać do 2 dni i nie powinny się popsuć. Nie wkładaj tych owoców do folii i nie zamykaj w plastikowych woreczkach- nie zda to tutaj egzaminu. Dobrze sprawdzi się pojemnik na żywność, talerz, tacka lub koszyk.
Jeśli masz większą ilość owoców jagodowych, wykorzystaj je do zrobienia naszej bezy:

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×