PrzepisZaskocz swoich gości. Ten deser to prawdziwa petarda

Zaskocz swoich gości. Ten deser to prawdziwa petarda

Eton mess- Pyszności; źródło Adobe Stock
Eton mess- Pyszności; źródło Adobe Stock
Ewa
28.05.2023 10:00, aktualizacja: 18.09.2023 09:32

Zachwycająco prosty przepis na eton mess z truskawkami. Pyszny deser w pucharku przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jest idealny na lato.

Kiedy stragany na ryneczku zapełniają się kobiałkami pełnymi pachnących, słodkich truskawek, to w moim domu owoce lądują w niemal każdym deserze. W końcu trzeba nacieszyć się sezonem na soczyste truskawki, aby później nieco mniej tęsknić za nimi jesienią i zimą. Uwielbiam proste słodkości, które wyglądają efektownie i są szybkie w przygotowaniu. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego deseru, od razu przepadłam. Chrupiące bezy, orzeźwiające owoce i słodka bita śmietana to trio, które pokochasz od pierwszej łyżeczki.

Deser w pucharku

Eton mess swoimi korzeniami sięga aż 1893 roku. Zaserwowano go wtedy na wielkim przyjęciu zorganizowanym dzień przed ślubem księcia (i przyszłego króla) Jerzego i Marii Teck. Jedna z legend głosi, że przepis jest zasługą pewnego radosnego labradora, który podczas pikniku zorganizowanego z okazji dorocznego meczu krykieta drużyn Eton i Harrow usiadł na koszyk, w którym znajdowała się klasyczna beza Pavlova z owocami. Ciasto się połamało i powstał bałagan, czyli po angielsku właśnie "mess". Trzeba przyznać - psiak wiedział, co robi.

Eton mess z truskawkami- Pysznośc; źródło: Pixabay
Eton mess z truskawkami- Pysznośc; źródło: Pixabay

Eton mess z truskawkami

Składniki:

       
  • 400 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • bezy
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

        
  1. Truskawki dokładnie myję i usuwam szypułki. Możesz je zamienić również na inne owoce sezonowe, jak maliny czy borówki. Popularna była dawniej wersja z bananem, ja jednak sugeruję sięgnąć po owoce jagodowe, które dodadzą deserowi lekkości.
  2. Truskawki kroję, kilka odkładam w całości, aby udekorować później pucharki.
  3. Śmietanę ubijam wraz z cukrem pudrem.
  4. Bezy łamię na mniejsze kawałki. Najczęściej sięgam po małe beziki z piekarni, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je samodzielnie. Ja preferuję wersję "na szybko".
  5. Do przezroczystych pucharków lub szklanek wykładam warstwę bitej śmietany, pokruszonych bez i pokrojonych truskawek. Powtarzam warstwy, aż wypełnią całe naczynie.
  6. Deser kończę warstwą z bitej śmietany i dekoruję odłożonymi wcześniej truskawkami i listkiem mięty.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także