Wirtualna Polska

Takie jajka gościły kiedyś na stołach. Przystawka, o której mało kto teraz pamięta

Takie jajka gościły kiedyś na stołach. Przystawka, o której mało kto teraz pamięta

Pyszności - Fot. Getty Images

Niegdyś były u nas bardzo popularne, jako smaczna i niedroga przekąska barowa. Z czasem jednak o nich zapomniano. Niesłusznie, bo jajka marynowane w occie mają niezwykle oryginalny smak. Idealne sprawdzą się jako przystawka podczas rodzinnych imprez, a także dodatek do sałatek lub kanapek.

Wirtualna Polska

Jajka w occie są też świetne do dań z grilla. Ich zaletą, poza walorami smakowymi, jest to, że można je długo przechowywać — nawet do pięciu  tygodni. Jeśli więc masz w domu nadwyżkę jajek i nie wiesz, jak je wykorzystać — łap ten przepis na jajka w zalewie octowej. Tak przygotowane są słodko-kwaśne, a w czasie marynowania robią się bardzo jędrne i twarde.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz też: Tak rozpoznasz dobre jajka. Zwróć uwagę na ten niepozorny symbol

Pyszności – Fot. Adobe Stock

Pyszności – Fot. Adobe Stock

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na jajka marynowane w occie

Składniki:

  • 12 sztuk świeżych jajek
  • 1 średnia cebula
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, następnie gdy będą zimne obierz ze skorupek, aby nie uszkodzić białka.
  2. Na dnie dwóch dużych słoików  (900 ml) ułóż po grubym plastrze cebuli, następnie włóż delikatnie jajka i na wierzch wrzuć po trzy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, a na samą górę jeszcze jeden plaster cebuli.
  3. Teraz przygotuj zalewę. Wodę, ocet zagotuj z cukrem i solą. Następnie gorącą zalewą zalej przygotowane słoiki z jajkami. Zakręć i odstaw na blat do wystudzenia.
    Zimne wstaw do lodówki na minimum 5 dni.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wypróbuj również przepis na przekładaniec z porem i szynką:


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×