PrzepisMasz już dość jajecznicy? Tak przyrządzone jajka to petarda

Masz już dość jajecznicy? Tak przyrządzone jajka to petarda

Jajka po turecku- Pyszności; źródło: Adobe Stock
Jajka po turecku- Pyszności; źródło: Adobe Stock
Ewa
28.05.2023 07:15, aktualizacja: 13.10.2023 10:18

Przepis na jajka po turecku przechodzi prawdziwy renesans. Jajka smażone z jogurtem, czosnkiem i ziołami to świetna alternatywa dla klasycznej jajecznicy. Choć to połączenie może wydawać się nieco ekstrawaganckie, smakuje naprawdę doskonale!

Jajka zdecydowanie królują na śniadaniowym stole. Pomysłów na ich podanie jest cała masa, jednak to jajecznica nosi dzielnie koronę. Dogania ją jednak turecka wersja z jogurtem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Śmiało możemy uznać, że to jedno z lepszych śniadań, jakie można zaserwować swoim bliskim. Ten smak uzależnia!

Pomysł na śniadanie

Çilbir, bo tak brzmi oryginalna nazwa tego dania, było tradycyjnym określeniem różnych wariantów jajek sadzonych przyrządzanych podczas panowania Osmanów. Obecna wersja, według przekazów, miała powstać na początku XX wieku na dworze sułtana Abdülhamida II. Bazą jest aksamitny, gęsty jogurt, który wzbogaca się dodatkowo czosnkiem i cytryną. Następnie na jogurcie lądują ugotowane w koszulkach jajka z płynnym żółtkiem. Całość jest obficie polewana płynnym złotem w postaci roztopionego masła, które jest delikatnie podkręcone odrobiną pikantnego chili.

Jeśli masz wrażenie, że twoje śniadania są nudne i już nieco spowszedniały, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Jajka po turecku - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajka po turecku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka po turecku

Składniki:

           
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 2 szklanki greckiego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka chili w płatkach (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (do dekoracji)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotowuję wodę z dodatkiem octu.
  2. Jajka rozbijam delikatnie do małych miseczek.
  3. Zmniejszam moc palnika i przy pomocy łyżki robię wir w garnku. Do środka wiru dodaję pojedynczo przygotowane jaja.
  4. Gotuję jajka przez około 3-4 minuty, aż białko stężeje, ale żółtko pozostanie miękkie. Jeśli wolisz bardziej ugotowane żółtka, gotuj je nieco dłużej.
  5. W międzyczasie, w misce łączę jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. Po ugotowaniu jajek, ostrożnie wyjmuję je z garnka cedzakiem i odkładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  7. Na talerzykach rozprowadzam warstwę przygotowanego jogurtu i układam ugotowane jaja.
  8. W małym rondelku rozpuszczam masło na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Dodaję chilli w płatkach i smażę przez krótki czas, mieszając.
  9. Jajka polewam palonym masłem z chilli i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Doprawiam solą oraz pieprzem.

Jajka po turecku podaję w towarzystwie podpieczonego na oliwie pieczywa lub chlebka typu pita. Zanurzam kawałki chleba w sosie, nabierając również przekrojone jajka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także