Dzięki temu przepisowi przygotujesz przepyszny koncentrat pomidorowy we własnym domu

Koncentrat pomidorowy to jeden z tych składników, który przydaje się do wielu przepisów, dlatego nie wyobrażam sobie, że mogłoby go kiedyś zabraknąć w mojej kuchni.

A skoro już o nim mowa, za chwilę podzielę się z Tobą przepisem, dzięki któremu przygotujesz pyszną pastę pomidorową w zaciszu własnego domu. Po prostu genialne!

Czego będziesz potrzebować:

  • 5 kg pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Jak to zrobić krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Pokrój pomidory w ćwiartki.
  3. Przelej oliwę z oliwek do garnka i podgrzej. Następnie dodaj pomidory i gotuj do chwili, aż warzywa zmiękną i skórka zacznie odchodzić od miąższu.
  4. Przeciśnij pomidory przez sitko, żeby oddzielić miąższ od nasion i skórek.
  5. W osobnym pojemniku wymieszaj ze sobą sól oraz kwasek cytrynowy.
  6. Ułóż pomidorowy miąższ na dwóch blachach do pieczenia. Nie zapomnij dodać mieszanki soli oraz kwasku cytrynowego.
  7. Wstaw blachy do piekarnika i mieszaj co 30 minut. Pamiętaj także, żeby przestawiać blachy co jakiś czas. Dzięki czemu koncentrat pomidorowy będzie zmniejszał się równomiernie.
  8. Gdy blacha będzie za duża na jedną porcję koncentratu, połącz zawartość dwóch blach i kontynuuj pieczenie.
  9. Piecz do chwili, aż pasta zmniejszy się o połowę i nie będzie wodnista.
  10. Produkt domowej roboty przełóż do przygotowanych słoików.
  11. Na słoiki nałóż pokrywki i włóż je do gorącej kąpieli na 15 minut. Po tym procesie możesz przechowywać koncentrat w chłodnym miejscu do roku. Po otwarciu, trzymaj w lodówce do 7 dni.

Co myślisz o tym przepisie? Przygotujesz własnej roboty koncentrat pomidorowy?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×