Omlet z serdelkami (parówkami). Szybki przepis na śniadanie z jednej patelni

Przepis na omlet jajeczny z serdelkami (parówkami), którym najesz się na pół dnia. Omlet to zdecydowanie sycące śniadanie na cały dzień. Zobacz jak zrobić jego odjechaną wersję z kawałami parówki w środku. Całość można przygotować na jeden patelni, więc zmywania jest bardzo mało. Miłośnicy omletów oszaleją na punkcie tego dania!

Omlet z serdelkami/parówkami – pomysł na szybkie i tanie śniadanie
Serdelki to grube parówki, które idealnie nadają się do tego przepisu. Dzięki większej średnicy stabilnie „stoją” na patelni i nie przewracają się podczas nalewania jajecznej mieszanki.


Przepis wideo na omlet z serdelkami:


Omlet z parówkami – Składniki:
5 jajek
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
1/2 pęczka natki pietruszki
5 serdelek
200 g tartej mozzarelli
120 g pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki soli
Śniadaniowy omlet z serdelkami – jak przygotować?


Krok 1
Do miski wbijamy jajka, dodajemy 3 łyżki śmietany oraz 2 łyżki mąki. Następnie wsypujemy pokrojony szczypiorek i przyprawy. Całość mieszamy na jednolitą masę.


Krok 2
Pokrój kiełbaski na 2 centymetrowe kawałki. Na patelni posmarowanej małem ustaw kawałki parówki.


Krok 3
Następnie do parówek wlej mieszankę jajeczną i posyp serem.


Na wierzchu udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zetną się białka. Uważaj, by ogień nie był za duży, bo spód omleta się przypali.
Krok 4
Omlet z serdelkami jest gotowy! Podaj go posypanego świeżym szczypiorkiem. Z doświadczenia wiemy, że takim śniadaniem mogą najeść się dwie osoby 🙂
Komentarze