Ułóż na nim udka z kurczaka i zapiecz. Tak soczystego mięsa jeszcze nie próbowałeś

Pieczone udka z kurczaka - Pyszności; Foto Canva.com

Nie ulega żadnej wątpliwości, że dania z drobiu należą do kategorii tych ulubionych, gdy mówimy o obiadach w Polsce. Popularną formą są tu m.in. pieczone udka z kurczaka. Dlatego też zdradzamy przepis na soczyste udka zapiekane na ryżu. To danie Cię zachwyci.

Pieczone udka z kurczaka na ryżu – niezwykły smak i prostota wykonania

Na samym wstępie warto podkreślić, że jest to obiad, który praktycznie zrobi się sam. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i co najważniejsze – wyróżnia się smakiem. Bez problemu, możesz go przygotować w związku z tym na obiad po pracy lub na rodzinne spotkanie w weekend. Możecie być pewni tego, że tak soczystego mięsa jeszcze nigdy nie próbowaliście. Cały sekret tkwi przede wszystkim w świeżym mięsie i specjalnie przygotowanej zalewie, którą wlejemy do naczynia żaroodpornego. Już dziś zachwyć smakiem swoją rodzinę i przygotuje pieczone udka z kurczaka.

chrupiące podudzia z kurczaka

Podudzia – Pyszności

Jak przygotować pieczone udka z kurczaka na ryżu?

Proste, szybkie, smaczne, soczyste, banalne i wyjątkowe – przymiotników, które określają to danie, jest całe mnóstwo. Poznaj najlepszą recepturę na pieczone udka z kurczaka na ryżu. Ten smak Cię zachwyci.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu (200 g)
  • 5-6 podudzi z kurczaka
  • 4 małe cebule
  • szczypta chilli w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Składniki na zalewę:

  • łyżka masła
  • 600 ml wody
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować pieczone udka z kurczaka na ryżu, to rozpocznij od umycia i osuszenia podudzi z kurczaka. Następnie należy obtoczyć je w papryce, chilli, pieprzu i soli i podsmażyć je na rozgrzanej patelni. W tym czasie, na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, a na niego pokrojoną w grube plastry cebulę. Następnie na ryżu i cebuli układamy podudzia. Przystępujemy do przygotowania zalewy. Zagotowaną wodę przelewamy do miski i dodajemy wszystkie wymienione wyżej składniki.

podudzia z kurczaka z piekarnika

Pieczone udka – Pyszności

Finalny krok to przelanie gotowej zalewy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 60-70 minut. Pieczone udka będą gotowe w momencie, gdy ryż wchłonie całą zalewę. Smacznego!

Lubisz przekąski z kurczakiem w roli głównej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na sałatkę chryzantema:

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×