Wirtualna Polska

Przepis na placuszki kalarepowe. Daria Ładocha dodaje składnik, który bardzo podkręca smak

Przepis na placuszki kalarepowe. Daria Ładocha dodaje składnik, który bardzo podkręca smak

Pyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook

Daria Ładocha od ponad roku jest gospodynią „Doradcy smaku”. Dziennikarka regularnie gości też w kąciku kulinarnym „DDTVN”. Niedawno w jej kuchni prym wiodły białe, sezonowe warzywa. Jednym z przepisów, jakie zaprezentowała Ładocha były placuszki kalarepowe. Zaserwowała je z sosem i sałatką,  który wspaniale pokręcają smak tego wiosennego dania.

Wirtualna Polska

Oczywiście najzdrowsza i najsmaczniejsza jest kalarepa jedzona na surowo. To nieco niedoceniane warzywo ma liczne właściwości zdrowotne. Wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Wspomaga też funkcjonowanie wzroku (dzięki zawartości luteiny) i oczyszcza organizm z toksyn.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czytaj też: Genialny sposób na placki ziemniaczane. Gdy spróbujesz, już nie wrócisz do tarki

Kalarepa – Pyszności; źródło: Adobe

Kalarepa – Pyszności; źródło: Adobe

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wiele osób lubi chrupać kalarepę, jak marchewkę bez zbędnych dodatków. Jednak można ją też wykorzystać do przygotowania wyśmienitych surówek i sałatek, łącząc z innymi warzywami i ziołami. Świetna jest również na ciepło. Dziś proponujemy przepis na placuszki kalarepowe serwowane z wytrawnym sosem i wiosenną sałatką.

Zobacz również: Ta sałatka będzie idealna do dań z grilla. Ma niecodzienny składnik

Placuszki kalarepowe Darii Ładochy – Pyszności; źródło: Canva

Placuszki kalarepowe Darii Ładochy – Pyszności; źródło: Canva

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Placuszki kalarepowe Darii Ładochy – przepis

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 2 kalarepy obrane ze skórki i starte na tarce
  • duże jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • olej kokosowy do smażenia

Składniki na biały sos:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanej mięty
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • łyżka musztardy francuskiej

Składniki na sałatkę:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • garść rukoli
  • ogórek zielony
  • garść  liści szpinaku
  • mini kulki mozzarelli
  • łyżeczka miodu
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić placuszki kalarepowe? Odciśnij w rękach płyn powstały z tartej kalarepy – to ważny proces, więc dodatkowo owiń kalarepę w ręcznik papierowy, by odsączyć jego resztki.
  2. Połącz kalarepę z jajkiem, mąką, migdałami, skórką z cytryny, płatkami migdałowymi oraz przyprawami.
  3. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron przez około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
  4. Podawaj z sosem ziołowym. By, go przygotować, połącz wszystkie składniki sosu w miseczce. Sos podawaj w towarzystwie sałaty.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.


 

 


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×