InspiracjeLeśnicy zdradzili przepis na wykorzystanie w kuchni pokrzywy. Tego się nie spodziewaliśmy!

Leśnicy zdradzili przepis na wykorzystanie w kuchni pokrzywy. Tego się nie spodziewaliśmy!

Leśnicy zdradzili przepis na wykorzystanie w kuchni pokrzywy. Tego się nie spodziewaliśmy!
Ewa
20.04.2021 14:06, aktualizacja: 18.09.2023 12:40

Nie od dziś wiadomo, że pokrzywa idealnie sprawdza się w kuchni i służy naszemu zdrowiu. Przedstawiciele Lasów Państwowych podzielili się przepisem na danie z pokrzywą, które może Cię pozytywnie zaskoczyć!

Obraz

Pokrzywa idealne na zdrowie

Herbatę z pokrzywy znają chyba wszyscy. Napar z pokrzywy świetnie wpływa na nasze nerki i ma właściwości moczopędne. Dodanie liści pokrzywy do koktajlu poprawi przemianę materii i wspomoże nasze trawienie.

Nie tylko herbatka

Chociaż najpopularniejsza jest herbata z pokrzywy, to przepisów i sposobów na wykorzystanie jest o wiele więcej. Sałatki, smoothie, nalewki i makarony znają wszyscy. Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu podzieliła się jednak przepisem, który od razu skradł nasze serca. Przecież... kto nie lubi słodkości?

Składniki:

  • 2 szklanki świeżej pokrzywy
  • 2-4 jajka (w zależności od wielkości)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Obraz

Przygotowanie:

  1. Świeże pokrzywy umyj i drobno posiekaj. Sparz je wrzątkiem i dokładnie odciśnij na sitku. Napar możesz śmiało wypić.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i szczyptą soli. Do posiekanej pokrzywy dodaj olej.
  3. Obie części wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.
  4. Piecz przez ok. 1h w 180 stopniach.
  5. Podawaj udekorowane bitą śmietaną i owocami.
Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także