Wirtualna Polska

Pyszny jabłecznik, która rozpływa się w ustach. Wszyscy będą chcieli dokładkę

Pyszny jabłecznik, która rozpływa się w ustach. Wszyscy będą chcieli dokładkę

Jabłecznik - Pyszności

Pyszny jabłecznik z prostych i dostępnych składników. Ten przepis to must have w domowym przepiśniku. Wychodzi idealny za każdym razem.

Wirtualna Polska

Jabłecznik to jedno z moich ukochanych ciast. Kojarzy mi się z wizytami u babci, kiedy to aromat pieczonych jabłek, cukru i cynamonu unosił się w całym domu. To ciasto to pewniak na każdą okazję. Po kawałek sięgnie zarówno babcia, mama, dzieci, jak i znajomi. Po latach prób i eksperymentowania mam już swój przepis, który za każdym razem daje mi wyjątkowe pyszne ciasto. Jest prosty, składniki są niedrogie i łatwo dostępne, więc często do niego wracam. Miękkie ciasto rozpływa się w ustach i sprawia, że na chwilę zapominamy o rzeczywistości.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jabłecznik od szarlotki różni się ciastem. Mój przepis to coś a’la biszkopt, podczas gdy w szarlotce bazą jest ciasto kruche lub półkruche. W tym przepisie oczywiście postawiłam na jabłka, jednak do ciasta możesz dodać inne owoce: gruszki, maliny, borówki, truskawki czy rabarbar.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz również: wyjątkowy tort z naleśników, którego smaku nie zapomnisz. Idealny na letnie przyjęcia

Prosty jabłecznik

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 180 ml mleka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jabłka.

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i miksuję na jednolitą masę. Następnie wlewam roztopione i przestudzone masło, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, cały czas miksując.

    Ciasto na jabłecznik – Pyszności

    Ciasto na jabłecznik – Pyszności

  2. Jabłka myję i kroję w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Dorzucam do przygotowanego ciasta i mieszam. Najchętniej sięgam po kwaśne i twarde odmiany, jak Ligol, Antonówka, Reneta czy Champion.

    Jabłecznik – Pyszności

    Jabłecznik – Pyszności

  3. Powstałą masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-45 minut.

    Jabłecznik – Pyszności

    Jabłecznik – Pyszności

  4. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygnie, posypuję je cukrem pudrem. Cukier możesz też wymieszać dodatkowo z odrobiną mielonego cynamonu, jeśli jesteś fanem jego smaku.
    Jabłecznik długo zachowuje świeżość i świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie, bo łatwo zapakować go do pojemnika.
    Smacznego!

    Prosty jabłecznik – Pyszności

    Prosty jabłecznik – Pyszności


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×