Polskie babcie mogą się uczyć od Michela Morana. To co wyprawia z racuchami jest wprost niewiarygodne

Racuchy Michela Morone - Pyszności; Foto Canva; screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=y7SKh5U8EbM

Michel Moran podzielił się rewelacyjnym przepisem na racuchy. Danie odznacza się delikatną i puszystą konsystencją. Idealnie sprawdzi się na deser, czy śniadanie. Poza tym racuchy wspaniale prezentują się na talerzu. Jeśli masz ochotę na tę fantastyczną potrawę – poniżej zdradzamy jak ją przygotować krok po kroku.

Michel Moran podaje racuchy ze smażonymi pomarańczami. Owoce wspaniale wzbogacają smak oraz aromat dania. Tak przygotowane racuchy spożywamy posypane cukrem pudrem. Danie zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Michel Moran podaje przepis na racuchy

racuchy

Racuchy – Pyszności; Foto: Canva.com

Racuchy to pyszne placuszki, które zazwyczaj przygotowujemy na bazie mąki, jaj, drożdży oraz mleka. Poza tym niektórzy wzbogacają je również w pokrojone lub starte jabłka. Gotowe placki wspaniale smakują na ciepło posypane cukrem pudrem. 

Michel Moran podał rewelacyjny przepis na te wspaniałe placuszki. Okazuje się, że dodaje on do nich również serek śmietankowy, cynamon oraz startą skórkę z cytryny. Dodatkowo gotowe danie podaje w towarzystwie smażonych pomarańczy.

Racuchy według Michela Morana

racuchy według Michel Moran

Racuchy – Pyszności

Składniki:

  • 215 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 200 ml maślanki
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 200 ml serka śmietankowego
  • jajko
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • cynamon mielony
  • cukier z wanilią
  • mielony chili pieprz Cayenne
  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wrzuć pokruszone drożdże. Następnie połącz je z łyżką mąki, cukrem z wanilią oraz 5 łyżkami ciepłego mleka. Całość odstaw na około 4 minuty. Po tym czasie dodaj resztę mąki oraz wlej maślankę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj cynamon, jajko, serek śmietankowy oraz skórkę cytryny. Wszystkie składniki dobrze połącz ze sobą. Na końcu przykryj miskę ściereczką i odstaw ją na około 15 minut.

W międzyczasie umyj oraz obierz pomarańcze. Każdą z nich pokrój w plastry – ich grubość powinna wynosić ok. 1 cm. Plastry pomarańczy smaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj niewielką ilość cukru pudru oraz pieprz Cayenne. Owoce smaż do momentu, aż się zarumienią.

Na rozgrzaną patelnie wykładaj po łyżce ciasta i smaż racuchy. Gotowe placki odkładaj na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Następnie podawaj je posypane cukrem pudrem w towarzystwie usmażonych pomarańczy.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować puszyste placuszki twarogowe krok po kroku.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×