PrzepisSiostra Aniela zdradziła recepturę na swoje słynne racuchy. Przepis jest tak prosty, że nawet dziecko sobie poradzi

Siostra Aniela zdradziła recepturę na swoje słynne racuchy. Przepis jest tak prosty, że nawet dziecko sobie poradzi

Racuchy siostry Anieli - Pyszności
Racuchy siostry Anieli - Pyszności
Paulina
27.08.2022 12:55, aktualizacja: 15.09.2023 15:33

Racuchy najczęściej kojarzą się z dzieciństwem. Chyba każdy z nas miał okazję spróbować ich u babci lub zrobić w domu. Możemy podawać je na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Każdy z nas ma swoje sprawdzone receptury, ale dziś przychodzimy z czymś wyjątkowym i naprawdę smacznym — dlatego warto wypróbować poniższy przepis. Oto lista składników i sposób przygotowania racuchów od siostry Anieli.

Racuchy z jabłkiem od siostry Anieli

Photo by Jennifer Pallian on Unsplash
Photo by Jennifer Pallian on Unsplash

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • 3 g drożdży
  • 2 duże jabłka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • cukier lub miód do udekorowania placków

Sposób przygotowania racuchów z jabłkiem:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu na racuchy. Łączymy drożdże z cukrem i mlekiem. Tak przygotowaną miksturę należy przechowywać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Sprawdzi się piekarnik nagrzany do około 40 stopni. Możesz przechowywać tam zaczyn przez 10-15 minut, żeby przyspieszyć jego wzrost.

Następnie zabierz się za obranie jabłek. Najlepiej wybrać miękkie i słodkie jabłka. Obieramy owoc i kroimy w małą kostkę. Następnie bierzemy się za przygotowanie masy. Przesiewamy mąkę do miski oraz dodajemy sól i cukier. Całość mieszamy i dodajemy jajka, przygotowany zaczyn i olej. Składniki mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy przez 5 minut za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 30-40 minut w ciepłym miejscu, aby mogło porządnie wyrosnąć. Może to być piekarnik nagrzany na 35 stopni.

Smaż racuchy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Czas smażenia wynosi około 1,5 minuty na każdą ze stron. Racuszki pięknie rosną podczas smażenia. Moc palnika powinna być średnia, aby nie ryzykować przypalenia. Po usmażeniu wykładamy placki na ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy je na talerz i posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z miodem.

pixabay.com
pixabay.com

Jak urozmaicić racuchy?

Jeśli chcesz poeksperymentować, zamiast jabłka możesz dodać inne owoce sezonowe. Mogą to być truskawki, maliny, borówki, rabarbar czy wiśnia. Racuchy siostry Anieli z tego przepisu są idealnie puszyste i banalnie proste, dlatego nawet dziecko będzie umiało je wykonać.

Jeśli masz ochotę na niezwykle puszyste naleśniki, przetestuj nasz przepis na Fluffy Pancakes!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także