PrzepisNieziemsko pyszny i aromatyczny rosół od Magdy Gessler. Ten rodzaj mięsa to konieczność

Nieziemsko pyszny i aromatyczny rosół od Magdy Gessler. Ten rodzaj mięsa to konieczność

Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
04.01.2023 10:00, aktualizacja: 04.01.2023 11:48

Magda Gessler nie byłaby sobą, gdy nawet na rosół nie miała szeregu autorskich patentów. Wieloletnie doświadczenie najsłynniejszej polskiej kucharki za sterami licznych restauracji sprawia, że można jej w tym temacie zaufać. Poznaj przepis na rosół Magdy Gessler.

Bez wątpienia rosół to największa klasyka wśród zup kuchni polskiej. Tradycyjnie przygotowywany na drobiu, rzadziej na wołowinie lub baraninie, jest nie tylko podstawą do innych zup. Jest pewnego rodzaju symbolem tradycji. Przygotowanie miski pysznego rosołu jest też egzaminem dla każdego kucharza. Nie jest to w końcu, wbrew pozorom, aż tak łatwa potrawa.

Jeśli więc w jednym akapicie wspominamy o tradycji, kuchni polskiej i umiejętnościach kucharskich, jedno jest pewne. W kolejnym czeka już Magda Gessler. Nie inaczej. Poznaliśmy przepis na rosół Magdy Gessler i chcemy się nim z tobą podzielić. Jest smaczny, klarowny, nie za tłusty, ani za chudy i o pięknym kolorze. Nic, tylko jeść.

Jesteś ciekawa receptury na rosół słynnej restauratorki? Oto ona.

Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Przepis na rosół Magdy Gessler

Składniki:

  • Korpus z indyka
  • Szyja z indyka
  • 2 udka z kurczaka
  • Wołowa porcja rosołowa np. mostek, szponder, pręga
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • Pół małego selera
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Łyżeczka suszonego lubczyku
  • Natka pietruszki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Oczyszczone mięsa przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i trzymaj na niewielkim ogniu przez godzinę.

Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Przekrojone cebule opal nad palnikiem. Marchewki, pietruszki i selera obierz i pokrój. Pora oczyść. Wszystko dodaj do gotującego się rosołu. Teraz wsyp do garnka suszony lubczyk, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i natkę pietruszki. Gotuj przez półtora godziny.

Następnie dopraw solą, a po chwili przecedź rosół przy pomocy sitka. Ugotowaną marchewkę pokrój. Podawaj zupę razem z nią i świeżą, posiekaną natką pietruszki, kawałkami mięsa oraz z makaronem. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten filmik z przepisem na domową galaretkę wieprzową. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także