Zimą zawsze dodaje ten składnik do rosołu. Dlatego jest tak rozgrzewający i pyszny

Rozgrzewający rosół - Pyszności; foto: Canva

Nie ma to jak rozgrzewający rosół w chłodne, zimowe popołudnie. Tym okresem potrzebujemy wzmocnienia, a czy jest coś, co da nam więcej wsparcia niż miska aromatycznej, ciepłej zupy? Sprawdź ten przepis na rosół z wyjątkowymi dodatkami.

Już sam w sobie rosół jest zupą, która kojarzy nam się z remedium na wszelkie bóle i utrapienia. Na przeziębienie – idealny. Uciążliwy dzień po suto zakrapianej imprezie? Nada się świetnie. Kłopoty z trawieniem? Znajdujące się w rosole glutamina, prolina i glicyna działają doskonale na jelita. Tak, rosół to idealny środek na wiele sytuacji.

A gdyby tak wyposażyć rosół dodatkowo w ekstra składniki, które jeszcze podwoją jego właściwości zdrowotne? Zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym może nam się to przydać.

Czym wzmocnić i tak już cudowną recepturę rosołu? Imbirem! Jego niesamowite działanie przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i odtruwające to coś, czego nam dzisiaj potrzeba. Nie ma chyba, w naturze, drugiego składnika, który działa równie dobrze na odporność. Sprawdź przepis na rozgrzewający rosół z imbirem i od razu będziesz wiedziała, jaką zupę wstawić jutro na obiad.

Rozgrzewający rosół

Rozgrzewający rosół – Pyszności; foto: Canva

Rozgrzewający rosół z dodatkiem imbiru i kurkumy

Składniki:

  • 1 tuszka kurczaka
  • 4 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 korzeń imbiru
  • 5 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2 korzenie kurkumy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Tuszkę kurczaka przekrój wzdłuż brzegu i dokładnie oczyść. Zalej w garnku wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około godziny, zdejmij szumowiny.

Marchew, korzeń pietruszki, selera i pora poobieraj, przekrój w połowie. Imbir i kurkumę pokrój w cienkie plasterki. Cebulę opal. Wszystkie składniki dodaj go garnka z tuszką kurczaka.

Rozgrzewający rosół – Pyszności; foto: Canva

Gotuj całość około 2 – 3 godzin. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjmij i pokrój na mniejsze porcje. Rosół możesz też przelać przez sito. Podawaj z makaronem – najlepiej własnej roboty. Smacznego!

Twój rozgrzewający rosół już gotowy, teraz możesz wziąć się za deser. Przepis na ciasto Kinder Delice znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×