Przepis na tradycyjną świeżonkę, czyli najlepszy chłopski gulasz. Obiad na każdą kieszeń

Świeżonka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Lubisz gulasz? A co powiesz na świeżonkę, czyli tradycyjną, chłopską wersję tego dania? Przygotowana ze świeżej wieprzowiny, pyszna, aromatyczna świeżonka to ciekawy pomysł na obiad. Rzuć okiem na przepis i zobacz, jakie to proste. 

Tradycyjna świeżonka – jak sama nazwa wskazuje – jest przyrządzana ze świeżo ubitej wieprzowiny. W różnych rejonach Polski mówi się na te danie inaczej. Nieważne jednak czy nazwiecie tę recepturę przepisem na świeżonkę, świeżyznę czy smażonkę, jedno jest pewne. Najważniejszym składnikiem jest w niej idealnie świeże mięso.

Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że mało kto z nas ma dostęp do wieprzowiny prosto od hodowcy. Do przepisu wykorzystajmy więc niemrożoną wieprzowinę, najlepiej z zaufanego sklepu mięsnego, a nie supermarketu. Wtedy pozostaniemy bardzo blisko tradycyjnego ideału.

Świeżonka – Pyszności; foto: Canva

Tradycyjna świeżonka, czyli chłopski gulasz

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 50 g słoniny
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina kminku

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę około 2 cm. Oprósz mięso niewielką ilością przypraw.

Słoninę pokrój drobno i wrzuć do garnka. Nastaw średni ogień i wytop ją. Kiedy tak się stanie, możesz wrzucić do garnka pokrojoną wieprzowinę. Pamiętaj, by nie mieszać jej od razu, daj jej się najpierw lekko zarumienić. Taki zabieg sprawi, że wieprzowina nie puści nadmiaru wody, a jedynie tyle, ile potrzeba. Po chwili możesz zacząć już mieszać wieprzowinę tak, by usmażyła się z każdej strony.

Świeżonka – Pyszności; foto: Canva

Wieprzowiną duś w swoim sosie około 30 minut.

Po tym czasie cebulę obierz i pokrój w piórka. Ząbki czosnku posiekaj. Dodaj warzywa do garnka. Całość wymieszaj. Następnie podlej niewielką ilością wody i duś do zmiękczenia nowych składników.

Ostatnim etapem jest zdjęcie pokrywki i smażenie gulaszu przez kolejne 5 minut. Kiedy odpowiednia ilość wody wyparuje, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji, świeżonka jest gotowa. W razie potrzeby dopraw ją jeszcze – do smaku.

A może szukasz też inspiracji na deser? Rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×