PrzepisRobert Makłowicz zdradza przepis na najlepszy żurek. Jeden szczegół może zmienić smak całej zupy

Robert Makłowicz zdradza przepis na najlepszy żurek. Jeden szczegół może zmienić smak całej zupy

Robert Makłowicz zdradza przepis na najlepszy żurek. Jeden szczegół może zmienić smak całej zupy
Ewa
15.04.2022 08:55, aktualizacja: 20.04.2022 13:29

Przepis na żurek według Roberta Makłowicza. Jak go zrobić? Jakie składniki będą potrzebne? Historia żurku – skąd pochodzi, tradycja, skład.

Żurek to najczęściej wybierana zupa podczas Wielkanocy. Sycący i treściwy, pełen mięsnych dodatków- aż ciężko odmówić dokładki. Jak zrobić go w najlepszy sposób? Robert Makłowicz zwraca uwagę na jeden szczegół.

Żurek – pochodzenie, tradycja

Żurek to jedna z pierwszych zup, jaka pojawia się w historycznych zapiskach na temat polskiej kuchni. Mówi się, że to potrawa, która wynikała z biedy, skromności i przede wszystkim umiejętności wykorzystania tego, co nam zostało w spiżarni. Istnieje dużo przepisów na żurek, jednak łączy je jedno: wszystkie powstają na dobrej jakości mięsie.

Prawdziwy żur najlepiej przygotowywać kilka dni przed podaniem. Zyskamy wtedy wyjątkowy smak i aromat.

Obraz

Przepis Roberta Makłowicza na żurek

Robert Makłowicz to krytyk kulinarny i znana osobowość telewizyjna. Od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością, a jego działania śledzą tysiące fanów. Często dzieli się swoimi sprawdzonymi patentami i przepisami. Zdradził sekret idealne żurku. Poza odpowiednimi składnikami jest to też...przegotowana woda!

Jak zrobić żurek wg przepisu Roberta Makłowicza? Poniżej podajemy składniki i wykonanie krok po kroku.

Składniki na żurek z przepisu Roberta Makłowicza

Jakie składniki są potrzebne na żurek wg Makłowicza? W czym tkwi sekret idealnego żurku?

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 2 l wody przegotowanej
  • 2 szklanki zakwasu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonej szynki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, pietruszka zielona.

Na wędzonych żeberkach ugotuj mięsny wywar. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ziemniaki zmiękną- dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i wlej boczek. Na patelni przygotuj zasmażkę: podsmaż pokrojony boczek i cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj czosnek oraz mąkę.

Przepis na żurek Roberta Makłowicza – co zrobić, żeby nie powstały grudki? Wlej do zasmażki łyżkę wywaru i dokładnie wymieszaj. Tak zahartowaną zasmażkę dodaj do zupy. Na koniec przypraw do smaku żurek przy pomocy majeranku, soli, pieprzu i chwilę gotuj całość na małym ogniu.

Żurek z przepisu Makłowicza najlepiej smakuje z jajkiem i ugotowaną białą kiełbasą.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także