Robert Makłowicz zdradza przepis na najlepszy żurek. Jeden szczegół może zmienić smak całej zupy

Przepis na żurek według Roberta Makłowicza. Jak go zrobić? Jakie składniki będą potrzebne? Historia żurku – skąd pochodzi, tradycja, skład.

Żurek to najczęściej wybierana zupa podczas Wielkanocy. Sycący i treściwy, pełen mięsnych dodatków- aż ciężko odmówić dokładki. Jak zrobić go w najlepszy sposób? Robert Makłowicz zwraca uwagę na jeden szczegół.

Żurek – pochodzenie, tradycja

Żurek to jedna z pierwszych zup, jaka pojawia się w historycznych zapiskach na temat polskiej kuchni. Mówi się, że to potrawa, która wynikała z biedy, skromności i przede wszystkim umiejętności wykorzystania tego, co nam zostało w spiżarni. Istnieje dużo przepisów na żurek, jednak łączy je jedno: wszystkie powstają na dobrej jakości mięsie.
Prawdziwy żur najlepiej przygotowywać kilka dni przed podaniem. Zyskamy wtedy wyjątkowy smak i aromat.

Przepis Roberta Makłowicza na żurek

Robert Makłowicz to krytyk kulinarny i znana osobowość telewizyjna. Od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością, a jego działania śledzą tysiące fanów. Często dzieli się swoimi sprawdzonymi patentami i przepisami. Zdradził sekret idealne żurku. Poza odpowiednimi składnikami jest to też…przegotowana woda!

Jak zrobić żurek wg przepisu Roberta Makłowicza? Poniżej podajemy składniki i wykonanie krok po kroku.

Składniki na żurek z przepisu Roberta Makłowicza

Jakie składniki są potrzebne na żurek wg Makłowicza? W czym tkwi sekret idealnego żurku?

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 2 l wody przegotowanej
  • 2 szklanki zakwasu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonej szynki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, pietruszka zielona.

Na wędzonych żeberkach ugotuj mięsny wywar. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ziemniaki zmiękną- dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i wlej boczek. Na patelni przygotuj zasmażkę: podsmaż pokrojony boczek i cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj czosnek oraz mąkę.

Przepis na żurek Roberta Makłowicza – co zrobić, żeby nie powstały grudki? Wlej do zasmażki łyżkę wywaru i dokładnie wymieszaj. Tak zahartowaną zasmażkę dodaj do zupy. Na koniec przypraw do smaku żurek przy pomocy majeranku, soli, pieprzu i chwilę gotuj całość na małym ogniu.

Żurek z przepisu Makłowicza najlepiej smakuje z jajkiem i ugotowaną białą kiełbasą.

Smacznego!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×