PrzepisŚniadanieBłyskawiczna owsianka bananowa. Na noc i na śniadanie. Prosty przepis

Błyskawiczna owsianka bananowa. Na noc i na śniadanie. Prosty przepis

Błyskawiczna owsianka bananowa. Na noc i na śniadanie. Prosty przepis
Pyszności
05.10.2021 08:44, aktualizacja: 06.02.2022 19:09

Owsianka bananowa z blendera to błyskawiczny pomysł na pyszne i ciekawe śniadanie. Jej przygotowanie zajmie Ci tylko kilka chwil!

Owsianka bananowa na noc i na śniadanie. Przepis

Jeśli szukasz pysznego pomysłu na śniadanie, to owsianka bananowa będzie strzałem w dziesiątkę. Płatki owsiane są bazą, do której możesz dodawać ulubione dodatki.

Takie śniadanie z łatwością zapakujesz i zabierzesz ze sobą do pracy czy szkoły. Sprawdzi się również na noc jako lekka przekąska. Pieczona owsianka to również idealne połączenie pożywnego śniadanie i deseru. Wszystkie składniki umieszczasz w kuchennym blenderze, wstawiasz do piekarnika i po chwili cieszysz się pysznościami.

Co dodać do owsianki bananowej? W zasadzie będzie pasowało tam wszystko to, co lubisz. Kawałki ulubionej czekolady, żurawina, orzechy i inne bakalie. Możesz dorzucić świeże owoce, podkręcić smak skórką z cytryny czy aromatem waniliowym. Przy tej owsiance zdecydowanie można poszaleć!

Przepis na owsiankę bananową, składniki i wykonanie poniżej.

Dzisiejsze śniadanie przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Owsianka bananowa – składniki

  1. 1/2 szklanki płatków owsianych
  2. 1 banan
  3. 1/3 szklanki mleka migdałowego
  4. 1 jajko
  5. 3 łyżki syropu klonowego
  6. 1 łyżeczka cynamonu
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. 1 szczypta soli
  9. 2 łyżki masła orzechowego
  10. 1/4 szklanki dropsów czekoladowych

Jak zrobić owsiankę bananową?

Nasze błyskawiczne śniadanie – owsiankę bananową – przygotujemy w blenderze.

Jakie składniki do owsianki bananowej? W tym celu wrzuć do urządzenia: płatki owsiane, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana, mleko migdałowe, jajko, syrop klonowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól oraz masło orzechowe. Zmiksuj na gładką mieszankę.

Co zamiast cukru do owsianki bananowej? Jeśli chcesz, żeby masa była słodka, to użyj mocno dojrzałego banana ze skórką w czarne plamki. Skutecznie zastąpi on jakiekolwiek słodziki. Oczywiście, zamiast mleka migdałowego możesz użyć krowiego, a syrop klonowy zamienić na miód czy syrop z agawy.

Gotową mieszankę możesz dowolne modyfikować, dodając bakalie, owoce czy czekoladę. To Ty decydujesz, co ma być w środku!

Obraz

Owsianka bananowa pieczona – czas pieczenia i wykonanie

Nasz śniadaniowy miks jest już gotowy. Teraz należy przygotować owsiankę bananową w piekarniku.

Owsiankę bananową przełóż do małych foremek, które będziesz mogła włożyć do nagrzanego piekarnika. Przed przelaniem mieszanki do naczynia, rozprowadź w każdym elemencie odrobinę oliwy przy pomocy silikonowego pędzelka.

Kiedy już przelejesz mieszanki do foremek, na wierzchu rozsyp dropsy czekoladowe lub kawałki czekolady. Możesz je zastąpić również wiórkami kokosowymi czy owocami.

Obraz

Owsianka bananowa – czas pieczenia. Tak przygotowane foremki wstaw do nagrzanego piekarnika. Owsianki piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Owsianka bananowa – serwowanie. Z czym podawać?

Upieczone owsianki bananowe udekoruj przy pomocy plastrów banana. Możesz dodać również polewę czekoladową, miód lub cukier puder.

Obraz

Nie musimy chyba dodawać, że pieczona owsianka smakuje najlepiej na ciepło. Dlatego nie zwlekaj i podawaj ją swoim bliskim od razu. Jeśli chcesz, to możesz ją również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Po wystudzeniu zamieni się w pyszne ciasto!

Jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawe śniadanie lub lekką przekąskę na noc (jak owsianka bananowa), zapraszamy do naszej bazy. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji, które pomogą Ci przygotować ciekawą ucztę dla podniebienia zarówno na słono, jak i na słodko!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także