PrzepisBrokuł zapiekany z serem – przepis na przekąskę. Jak zrobić coś pysznego?

Brokuł zapiekany z serem – przepis na przekąskę. Jak zrobić coś pysznego?

Brokuł zapiekany z serem – przepis na przekąskę. Jak zrobić coś pysznego?
Ewa
06.03.2022 13:00

Brokuł zapiekany z serem to prosty patent na coś zdrowego i smacznego. To hit każdej naszej imprezy!

Brokuł zapiekany z serem. Przepis na pyszną przekąskę

W Twojej lodówce brokuł czeka na zamienienie w coś smacznego? Znudziły Ci się sałatki i surówki? Mamy proste rozwiązanie, które pokochasz od pierwszego kęsa.

Naszego brokuła zamieniliśmy w przekąskę z dodatkiem sera cheddar. Naturalna, delikatna słodycz mąki migdałowej świetnie komponuje się z wytrawną całością.

Brokuł zapiekany z serem możesz podawać na ciepło, ale sprawdzą się również na zimno. Dodaj do nich ulubiony dip do zanurzania i gotowe!

Przepis na brokuł zapiekany z serem poniżej. Składniki i przygotowanie krok po korku ułatwi Ci gotowanie.

Składniki

Brokuł zapiekany z serem – składniki

  1. 1 brokuł
  2. 100 g startego sera cheddar
  3. 1/2 szklanki mąki migdałowej
  4. 1/3 szklanka posiekanej natki pietruszki
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1 łyżka soli
  7. 1 jajko
  8. szczypta pieprzu

Jak zrobić brokuła zapiekanego z serem?

Zacznijmy od przygotowania brokuła, który gra oczywiście główną rolę.

Brokuła umyj i delikatnie osusz. Zetrzyj surowe warzywo na większych oczkach tarki. Następnie dodaj sól i odstaw warzywo na 15 minut. Dzięki temu brokuł odda swoją wodę i będzie możliwe stworzenie z niego odpowiedniego kształtu.

Brokuły możesz jeść na surowo, podobnie jak kalafiory. Łodygę brokuła możesz zachować i dorzucić do garnka podczas gotowania warzywnego bulionu, ugotować na parze lub zetrzeć do naszej przekąski.

Po 15 minutach , przy pomocy czystej ściereczki lub tetry odciśnij nadmiar wody z brokuła.

Odciśniętego dobrze brokuła przełóż do miski. Dodaj starty ser cheddar, mąkę migdałową, jajko, posiekaną natkę pietruszki. Dopraw pieprzem i dorzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ser cheddar możesz zamienić na mozzarellę lub goudę. Pamiętaj jednak, że mozzarella ma delikatniejszy smak, więc całą masę warto mocniej doprawić, żeby nasze przekąski z brokuła nie były mdłe.

Z powstałej mieszanki zrób małe słupki, po czym wstaw je do piekarnika na 15-20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Wybierz program góra-dół.

Jeśli masz problem z formowaniem kształtów i masa jest zbyt rzadka, to dodaj więcej mąki.

Serwowanie brokuła zapiekanego z serem. Jak podawać?

Nasz przekąska z brokułami w roli głównej jest już gotowa!

Najlepiej smakuje serwowana na ciepło w towarzystwie Twojego ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, pomidorowy czy serowy.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także